Ledare

Lägre odds på Löfven

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Opinionsundersökningar är bara opinionsundersökningar. Det kommer vi att få höra en kavalkad av partisekreterare konstatera i dag.

Några - till exempel Carin Jämtin - kommer att uttala orden i ett lätt triumfatoriskt tonläge. Andra - som Moderaternas Kent Persson - kommer säkert att låta mer bekymrade.

Sanningen är naturligtvis att i politiken är opinionsundersökningar inte alls "bara". Och alldeles speciellt gäller det SCB:s stora väljarundersökning. Dagens opinionsundersökning påverkar det politiska landskapet redan i dag.

Stödet för Socialdemokraterna är nästan tio procentenheter högre än i november när SCB redovisade sin senaste mätning. Sedan valet 2010 har partiet gått upp 6,6 procentenheter.

Socialdemokraterna tar väljare från alla andra partier, men allra mest från soffan. Om någon har tvivlat på Stefan Löfvens popularitet hos väljarna ger siffrorna från SCB anledning att tänka om.

Moderaterna å sin sida har förlorat knappt fem procentenheter sedan i november. Partiet är i dag mindre än i valet för två år sedan, och gapet upp till Socialdemokraterna är i dag nästan nio procentenheter.

Och som om inte det vore nog, Fredrik Reinfeldts stora skapelse Alliansen knakar i fogarna. Kristdemokraterna skulle, för tredje gången i rad, hamna utanför riksdagen om SCB:s undersökning vore ett valresultat. Och Centerpartiet fortsätter sin långsamma kräftgång. Partiet får under fem procents stöd, och skulle bli minst i riksdagen.

Sverigedemokaterna ligger enligt SCB i stort sett kvar på sitt valresultat.

Lagt på kartan över det politiska landskapet från den senaste valrörelsen betyder SCB:s siffror att de rödgröna partierna tillsammans skulle kunna bilda en majoritetsregering, och att den borgerliga alliansen skulle förpassas till maktlös opposition.

Det är dock inte säkert att det är den kartan som ska användas.

Det rödgröna samarbetet finns knappast kvar i dag. Sannolikt är det en del av förklaringen till dagens siffror. Och regeringsalliansen tycks vara på väg att falla sönder, under tyngden av småpartiernas problem och Moderaternas brist på idéer. Det syns också i siffrorna.

Förutsättningarna för nästa valrörelse ser ut att bli väldigt annorlunda än för två år sedan. En sak är dock alldeles klar. Det kommer att bli svårt att bilda regering utan Socialdemokraterna.

Oddsen för att nästa statsminister heter Stefan Löfven har gått ner betydligt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!