Ledare

Fridolin ger upp inför dumheten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kompromissvilliga, Jan Bjröklund och Gustav Fridolin.
Kompromissvilliga, Jan Bjröklund och Gustav Fridolin.

LEDARE

I stället för ideologisk debatt får vi en mesig kompromiss.

Folkpartiet älskar att betygsätta och sortera barn. Det är grunden i deras skolpolitik som väljarna med kraft dömde ut i valet i höstas. Partiet är nu på katastrofnivåer och Jan Björklund slåss med näbbar och klor för sin politiska överlevnad.

Detta är bakgrunden till Alliansens mycket dumma idé att sänka betygsåldern till att omfatta tioåringar.

Enig opinion

En unikt enig remissopinion av myndigheter, lärosäten och lärare har sågat förslaget. Forskningen har dömt ut det och till sist har till och med Jan Björklunds allianskamrater börjat vackla.

Vetenskapsrådet gick nyligen igenom 6 000 artiklar och kunde inte hitta ”en enda vetenskapligt publicerad artikel som förespråkar tidigt betygsättning.”

Till saken hör att ett nytt betygssystem infördes så sent som 2013. Det har inte ens utvärderats än.

Sammanfattningsvis är Folkpartiets förslag sämsta sortens symbolpolitik.

Viker ner sig

Idag presenterade regeringen och Alliansen en kompromiss i betygsfrågan. Det går ut på att utbildningsminister Fridolin ger sig och att det från 2017 blir möjligt för 100 skolor att införa betyg från fyran. I utbyte får han garantier om att betyg i övriga skolor även fortsättningsvis ska sättas i årskurs sex.

Därmed viker regeringen ned sig i en fråga där den hade forskarna, lärarna och folkopinionen med sig. En konfliktfråga med riktigt innehåll, där barnens bästa och forskarkåren stod mot Folkpartiets snäva egenintresse.

Att genomföra ett försök är på ren förvaltningssvenska ofta första steget i genomförandet av ett nytt system.

Triumferar

Därför har Jan Björklund dessvärre rätt när han lite triumferande konstaterar att han fått igenom betyg från årskurs fyra.

Alliansens förslag hade majoritet i riksdagen eftersom Sverigedemokraterna var för det. Den politiska kalkylen från Fridolin och Löfven var att det var bättre att kompromissa än att fortsätta debatten och försöka få åtminstone delar av Alliansen att backa innan 2017.

Förhoppningen är troligen dessutom att Alliansen nu ska bli mer medgörlig när det gäller andra delar av skolpolitiken. 

Fan tro't. Det är vanligen inte god strategi att förhandla bort viktiga principfrågor i utbyte mot en vag förhoppning om återbetalning i framtiden. Särskilt inte när personerna på motståndarsidan är Annie Lööf och Jan Björklund.

Tioåringar

Nu återstår frågan för väljarna: varför skulle någon vilja lägga sin röst på en regering som inte är beredd att slåss för det man tror på? Inte ens när man har alla samhällsintressen och en stor majoritet av medborgarna på sin sida.

Slutligen, en liten detalj. De som står för kostnaden för överenskommelsen är inte du eller jag. Det är ett antal tioåringar som ska börja betygsättas helt utan belägg för att detta skulle gynna deras inlärning och som betalar med magont.

Jag vet inte om ni känner några tioåringar. Men de är fortfarande väldigt små. Bara ett år äldre en den lille kille som i veckan fick spö av väktare i Malmö.

Det är sannerligen inte barnens vecka i Sverige, detta.

Karin Pettersson

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Jan Björklund

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Björklund

Alliansen

Liberalerna

Miljöpartiet

Gustav Fridolin

Regeringen

Karin Pettersson