Mejla

Eva Franchell

Kyrkor får varna för nynazisterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kyrkklockorna i Jönköping ringde i protest mot Svenskarnas partis manifestation.
Kyrkklockorna i Jönköping ringde i protest mot Svenskarnas partis manifestation.

LEDARE

Domkapitlet i Växjö stödjer manifestationen mot nazisterna i Svenskarnas ­parti.

Det var den första maj i år som nazisterna tågade på Jönköpings gator. Kyrkorna svarade med en nästan två timmar lång klockringning som en protest mot intolerans och rasism.

Det var också en manifestation för det demokratiska samhället och alla människors lika värde.

En fullständigt självklar solidaritetsmarkering egentligen. Det märkliga är att en medlem i Svenska kyrkan valde att ­anmäla klockringningen till domkapitlet. Han tyckte att den nazistiska demonstrationen inte var ett tillräckligt allvarligt hot.

Vill avskaffa demokratin

Men låt oss då – på allvar – titta på Svenskarnas parti. Ett parti som numera står på tröskeln till de kommunala församlingarna, i Grästorp, Mönsterås, ­Nykvarn, Hedemora och Säter. Ibland ­sitter de i fullmäktigesalarna och ibland åker de ut.

Oavsett vilket är de ett hot vårt samhälle.

Svenskarnas parti har sin bakgrund i Nationalsocialistisk front. Trots namnbytet har partiet kvar sin ambition att ­avskaffa demokratin och införa ett nationellt styre.

Ett hot mot Sverige

I partiprogrammet står det att ”icke-svenskar skall ej tillåtas ha maktpositioner inom det svenska samhället. Enbart svenskar skall företräda, leda och styra Sverige. Detta i synnerhet i så viktiga sammanhang som de som har en be­tydande påverkan på vårt folks utveckling och samhällsbyggnad. Därför ska ­endast svenska medborgare tillåtas inneha positioner motsvarande dem i de tre statsmakterna riksdag, regering och massmedia.”

Hot mot Sverige kan gestalta sig på många olika sätt. Svenskarnas parti är ett av dem och vi är tacksamma för att kyrkorna valde att varna för nazisternas framfart.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell