Mejla

Daniel Swedin

Björklund lyssnar inte på klokt folk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jan Björklund (FP)
Jan Björklund (FP)

Tolvåriga elever blir – oavsett om de är duktiga i skolan eller inte – inte bättre om de får betyg.

Det är en av slutsatserna i en stor genomgång av internationell och nationell forskning om betyg som lämnats in till Skolforskningsinstitutet.

Kungliga vetenskapsakademien drog i förra veckan samma slutsats: Det saknas forskning som ger stöd för att tidiga betyg skulle ha positiv effekt på elevernas lärande.

För Jan Björklund – ledare för det vetenskaps- och forskningskramande Folkpartiet – borde det där vara besvärande. Han tänker i strid mot varenda remissinstans driva igenom tidigare betyg i svensk skola. Men icke.

Nu ska Jan Björklund med samma skummande kunskapsförakt ta sig an svensk migrationspolitik.

Får inga besked

På Dagens Nyheters debattsida i går kom en liten salva:

Språkkrav för medborgarskap, försörjningskrav för anhöriginvandring och tillfälliga uppehållstillstånd ska göra susen för integrationen, meddelar det liberala partiet. Människor som flyr till Sverige ska ­alltså inte få besked direkt om de får ­stanna. I tre år ska man leva i osäkerhet, med tillfälligt uppehållstillstånd, i väntan på att hemlandet blir stabilt.

Kommer det gynna integrationen?

FP tycker också man bara ska få återförenas med sin familj om man har jobb och bostad i Sverige.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är möjligheten till familjeåterförening bland det viktigaste som finns om man vill att invandare ska lära sig svenska och få ett arbete.

– Det är svårt för många när tankarna hela tiden kretsar kring familjemedlemmar i hemlandet. På så sätt påverkar ­möjligheten till familjeåterförening ­flyktingars hälsa och välmående, men också möjligheten att fokusera på studier och arbetssökande, har UNHCR:s chefsjurist i Norra Europa, Karolina Lindholm Billing, sagt.

Migrationsverket, Socialstyrelsen, Rädda Barnen och Diskrimineringsombudsmannen har tidigare förkastat alla förslag om försörjningskrav. 

Men, ja, det där är synpunkter organisationerna arbetat sig fram till metodiskt och systematiskt - och då lyssnar ju inte FP längre.

Idén dömdes ut

Det är väl därför liberalerna nu plockar fram sitt gamla krav på att medborgarskap ska hänga på om man klarar ett språktest.

För tolv år sedan dömdes idén ut av specialpedagoger, nationalekonomer och språkvetare. Även Svenska språknämnden tog ställning mot förslaget.

– Resurserna för att invandrare ska få bra svenskundervisning felriktas, sa dåvarande föreståndaren, professor Olle­ ­Josephson.

FP struntade i det då. De struntar i det nu. De har ju fått för sig att otrygghet och prov bitar på allt, både i klassrummet och i integrationspolitiken.

I verkligheten – där världen brinner och människor söker sig till vårt land – försöker människor hitta förslag för bättre integration. Den handlar om bättre utbildning, kortare handläggningstider, ­validering av kunskaper, aktiv arbetsmarknadspolitik, nya bostäder, praktikplatser. Det är saker som är bepröva de, genomtänkta och kan fungera.

Klart FP är emot det. De är för upptagna med att göra livet surt för människor på flykt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN