ÅSIKT

De vill fortsätta slösa bort pengar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Arbetsgivarorganisationen Visita har skrivit en rapport där de presenterar gissningar om hur många jobb som skapats tack vare de fina bidragen branschen fått av regeringen.
LEDARE

Visita, arbetsgivarorganisationen för hotell- och restaurangbranschen har det lite svettigt.

Trots att direktörerna satt upp stora, dyra och ödesmättade anslag på restauranger, i busskurer och på reklamtavlor om att oppositionen hatar folk som jobbar på krogen har det inte gett någon effekt.

Pratat om "dubbelstöten" - att S och V vill återställa restaurangmomsen och ta bort arbetsgivares rabatt för att anställa unga - skrämmer inte väljarna och verkar inte besvära vare sig Stefan Löfven eller Jonas Sjöstedt.

Det är nu inte så konstigt. Folk är nämligen inte dumma.

De har förstås uppmärksammat att både moms- och arbetsgivaravgiftssänkningarna inte gett någon vidare effekt men kostar oss mycket skattepengar.

Tokdyr rabatt

Forskningen visar nämligen att ungdomsrabatten är tokdyr och det utan att skapa en massa nya jobb. Enligt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau, kostar sänkningen av arbetsgivaravgiften staten 17 miljarder kronor om året. Det är pengar som skapat mycket få jobb: som mest 10 000, men kanske bara 6 000. Enligt Ifaus beräkningar har varje nytt jobb kostat oss cirka 1,6 miljoner kronor per år.

Till detta kommer så den sänkta restaurangmomsen som kostar statskassan 5,6 miljarder. Konjunkturinstitutet, KI, har jämfört löneutbetalningarna i restaurangbranschen över tid och på så sätt uppskattat att jobben blivit 4 000 fler.

Dags för det tunga artilleriet från Visita alltså: en alldeles egen rapport med alldeles egna siffror!

Den kom i dag och enligt krogdirektörerna har omkring 7 500 nya jobb skapats i restaurangbranschen som en direkt följd av att restaurangmomsen sänkts.

Hur har då Visita räknat? Ungefär på samma sätt som Konjunktursinstitutet gjorde, genom att göra beräkningar på lönesummor och löner i restaurangbranschen. Man ser att lönesummorna ökat och gissar att det beror på att fler jobb har skapats på grund av skattesänkningarna. Att det lika gärna kan bero att fler går på krogen - helt oberoende av skatten - och att de som redan jobbar där får jobba mer säger man inget om.

Var tionde anställd med bidrag

Men låt oss säga att 7 500 nya jobb har skapats. Vad har varje nytt jobb kostat då? I runda slängar en miljon.

För varje jobb som den sänkta restaurangmomsen har skapat hade man kunnat anställa en förskolelärare, en lärare och en sjuksköterska.

Men även om branschen skulle ha rätt i sin analys, så är det inte detsamma som att det har skapats 7 500 nya jobb i hela ekonomin.

– Nettoeffekten kan bli mindre. Annat har blivit relativt dyrare. Vi kanske går mindre på bio till exempel, säger Marcus Mossfeldt på KI till nyhetsbyrån TT.

Samtidigt rapporteras att var tionde person i restaurangbranschen är anställd med någon sorts bidrag och att arbetslösheten ligger fast på 10 procent.

Se där ja.

Men det där lär inte hindra Visita - där förra Centerledaren Maud Olofsson nu basar - från att fortsätta kämpa för att få vara skattefrälse även efter valet.

ARTIKELN HANDLAR OM