Mejla

Ingvar Persson

Ingen framtid för kärnkraft

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister.
Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister.

LEDARE

Ibland krävs det en avgången politiker för att formulera sanningen. Som när Ulf Adelsohn för några år sedan beskrev den svenska infrastrukturpolitiken som en lekstuga eller när Kjell-Olof Feldt häromveckan självkritiskt pekade ut det fria skolvalet som en av orsakerna till skolkollapsen.

I går publicerade Svenska Dagbladet ett nytt bidrag i genren. Svenska kraftnäts vd, den tidigare moderate försvarsministern Mikael Odenberg, förklarade bryskt att planerna på ny svensk kärnkraft är ”en utopi”. Det finns helt enkelt ingen som kan räkna hem en så stor investering som i bästa fall ger avkastning om något eller några årtionden.

”Lite med verkligheten att göra”

Ska det ändå byggas kärnkraftverk måste det göras för medborgarnas pengar.

Där fick Björklund, en skara fackliga ledare och andra som på något sätt lyckats göra atomklyvning till en ideologisk trossats.

Dessutom menade Odenberg att två reaktorer mycket väl skulle kunna stängas under den kommande mandatperioden, men inte för att Miljöpartiet kräver det utan för att nya renoveringar inte kan räknas hem.

– Diskussionen i valrörelsen har väldigt lite med verkligheten att göra, sa Odenberg.

Så ska en sågning formuleras.

Så dumt att klockorna stannar

Slutsatsen kan naturligtvis inte bli att energiförsörjningen ska överlämnas till den marknad Odenberg gör sig till tolk för. Det vore att ta för lätt på saken.

Men att som Björklund och andra låtsas att kärnkraften skulle kunna vara en lösning på framtidens behov av el till industrier, hushåll och nya transport­system är faktiskt så dumt att klockorna stannar.

Man kan bara älska när en gammal moderat säger precis det.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson