Mejla

Daniel Swedin

Tillbaka för att bli rik på folk i Fas 3

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringens lydiga redskap. Förra generaldirektören för Arbetsförmedlingen ska nu tjäna pengar på fas 3.

Minns ni Angeles Bermudez Svankvist, Arbetsförmedlingens förra generaldirektör?

En ”fantastiskt bra rekrytering”, sa den dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin när Bermudez

Svankvist presenterades för världen hösten 2008. År 2011 fick hon en egen programpunkt på Moderaternas stämma och hyllades av Fredrik Reinfeldt.

Det var hon som sattes att administrera den nymoderata jobbpolitiken efter regeringsskiftet och det är också hon som får symbolisera dess totala misslyckande.

Ville arbetsmarknadsdepartementet ha jobbcoacher som med hjälp av hjärntvätt, healing och beröringsterapi skulle guida arbetslösa svenskar till jobb, ja då blev det jobbcoacher. Ville Reinfeldt och Borg att Arbetsförmedlingen med piska skulle driva på utförsäkrade och hålla sjuka borta från Försäkringskassan, ja då blev det så. Om integrationspolitiken fungerade dåligt så fick Bermudez Svankvist ta sig an det också.

Allmänhetens förtroende till myndigheten föll och personalens tilltro till ledningen urholkades totalt.

Till slut fick Bermudez Svankvist gå, men både titel och lön kunde hon behålla. I en intervju med magasinet Arena beskrev hon den arbetslösa tillvaron så här:

– Ingen vann, alla förlorade. Jag vann! För jag är på Sturebadet och tränar med full lön. Och vilket slöseri är inte det med statens resurser?

Nu verkar hon dock ha lämnat badet. Helsingborgs Dagblad avslöjar att Bermudez Svankvist går in som del-ägare i ett bolag som fixar platser till långtidsarbetslösa som hamnat i Fas 3.

HD har tidigare uppmärksammat hur bolaget fått kritik av deltagare som tvingas hålla på med menings-lösa aktiviteter och oavlönat arbete åt andra företag.

Här ska nu den gamla generaldirektören in och tjäna nya pengar.

Det är alltså samma människa som en gång fick utforma och effektuera regeringens Fas 3-politik och som i strid med interna rapporter tvingade sin personal att ge en positiv bild av hela reformen.

En i det närmaste pervers cirkelrörelse är sluten.

På söndag kan vi äntligen bryta den.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM