Mejla

Ingvar Persson

Lööf kommer inte undan sitt ansvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: BJÖRN LINDAHL
På onsdag kan Kinberg Batra, Annie Lööf eller vem det nu kan vara som leder oppositionen sitta med ett förslag till budget godkänt av riksdagen.

Sverigedemokraterna försöker inte ens dölja att det är ett politiskt spel partiet just nu håller på med. I går förklarade den ekonomiskpolitiske talespersonen att det blir regeringsfrågan och inte det politiska innehållet som avgör hur SD gör i nästa veckas budgetomröstning.

Besked lämnas, möjligen, efter partigruppens sammanträde på tisdag.

Löfven ska inte reda upp röran

Därefter kan Sverige stå inför en regeringskris av närmast italienskt snitt. Det som för någon månad sedan framstod som ett populistiskt skrämskott känns i dag som ett verkligt hot. Enligt den opinionsundersökning Aftonbladet i går presenterade lutar stämningen bland Sverigedemokraternas väljare mot att partiet ska skapa så mycket oreda som möjligt.

Det är ett problem för statsminister Stefan Löfven som eventuellt inte får igenom grunden för sin politik. Men det är i minst lika hög grad ett problem för Anna Kinberg Batra, Annie Lööf eller vem det nu kan vara som egentligen leder

oppositionen. På onsdag kväll kan de nämligen sitta med sitt förslag till budget godkänt av riksdagen, och med Sverige­demokraternas Mattias Karlsson i knäet.

I den situationen borde ingen seriös politiker abdikera på det sätt som centerledaren Annie Lööf gjorde i går:

”Om vi vinner är det Stefan Löfvens ansvar att lösa situationen”, sa hon till Dagens Eko.

Förlåt Annie Lööf, men du leder ett riksdagsparti och inte något slags ungdomsförbund. Om en riksdagsmajoritet bestående av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna röstar igenom ett budgetförslag är det inte rimligt att

Stefan Löfven och Socialdemokraterna ska reda upp röran.

Egentligen lämnar resultatet av riksdagsvalet för drygt två månader sedan två tänkbara lösningar på regerings­frågan. Den ena är den vi har i dag. En regering som ledas av Socialdemokraterna och som söker samarbete över blockgränsen. Det kan gå, men bara med en opposition som vill ta något sorts ansvar för Sverige.

Båda alternativen prövas

Det andra alternativet är en regering byggd på den borgerliga majoritet allianspartierna och Sverigedemokraterna tillsammans utgör. En obehaglig tanke och ett svek mot miljontals väljare, men parlamentariskt skulle det fungera.

Om Sverigedemokraterna röstar för Alliansens budget nästa vecka prövas i praktiken båda dessa alternativ, och

i båda fallen spelar Annie Lööf huvudrollen.

Skulle det visa sig att inget av dem fungerar återstår egentligen bara att åter ställa frågan till väljarna, med alla de konsekvenser det för med sig.

I så fall är det i hög grad Annie Lööfs ansvar.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM