ÅSIKT

Bush är på krigstigen – han ska vinna valet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

För tredje gången försöker George W Bush vinna ett val som krigspresident.

Det fungerade vid kongressvalet 2002 och vid presidentvalet två år senare. Håller taktiken även vid valet om en månad?

Den 7 november har demokraterna chans att vinna tillbaka majoriteten i den amerikanska kongressens båda kamrar, senaten och representanthuset. Det blir i så fall första gången på tolv år.

Opinionssiffrorna talar för ett maktskifte. Kritiken mot Irakkriget växer. Missnöjet är stort med stigande energipriser. Den ekonomiska politiken har gynnat de rika. Medelklassen har inte fått mer i plånböckerna.

Hur det än går i valet sitter presidenten kvar i ytterligare två år. Men vinner demokraterna blir han en så kallad lam anka, kraftigt vingklippt.

Det vill Bush undvika till varje pris. Därför satsar han stenhårt på valrörelsen, trots att han själv inte står på någon valsedel.

Med hjälp av sin främste strateg, den lika mästerlige som hänsynslöse Karl Rove, ska han vinna detta sitt sista val åt republikanerna.

Budskapet är detsamma som vid de två senaste valen. USA är i krig. Krig kräver en beslutsam ledare och hårdför politik. Demokraterna är mjukisar. En röst på dem är en röst på fienden.

Kongressval som sker mitt under en presidentperiod brukar gå dåligt för det parti som sitter vid makten. För Bush och hans republikaner såg det heller inget vidare ut förra gången, 2002. Men det hade bara gått drygt ett år sedan attacken den elfte september och dessutom gillrade man en fälla för demokraterna som dessa ännu inte kommit ur.

Bara några veckor före valet såg man till att kongressen skulle rösta om att ge presidenten rätt att gå i krig för att försvara landet mot terrorismen. Det hade kunnat vänta, men de politiker som kämpade för att bli återvalda hade knappast något alternativ till att rösta ja.

Med terrorismen och den nationella säkerheten högst upp på agendan kunde republikanerna undvika den väntade valförlusten. Ett halvår senare invaderades Irak.

Oppositionen var bakbunden, den hade ju röstat ja. Demokraternas vacklande inställning personifierades sedan under presidentvalet för två år sedan av förloraren John Kerry.

Nu är det val igen och femårsdagen av terrorattacken utnyttjades maximalt för att stärka presidenten och hans parti. Valet ska än en gång hållas i krigets slagskugga.

Påstådda terrorister har visats upp som troféer. Nya lagar har röstats igenom i sista stund för att vidmakthålla bilden av USA som ett hotat land – stängselbygget mot Mexiko, hårda förhörsmetoder med mera.

Så visade det sig att en hemlig rapport från landets spionorganisationer slog fast det som Irak-krigets kritiker hävdat hela tiden: kriget har i själva verket stärkt terrorismen.

I sak skjuter det Bushs argument i sank. Och lagom till valdagen kommer fler amerikaner att ha dödats i Irak än vid attacken mot World Trade Center.

I det stämningsläget ber många republikanska kandidater att få slippa draghjälp av mannen i Vita huset. De vill att han håller sig borta från deras valdistrikt. Kanske är det republikanernas vinnande formel denna gång.

Detta är den första i en serie artiklar om valet i USA.

Tommy Svensson