ÅSIKT

Tillbaka till spisen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Jämställdhets­bonusen kan aldrig släta över den hemmafrupolitik som vårdnadsbidraget är

Foto: THOR LINDGREN
tillbaka till 60-talet Är det så här alliansen tänker sig att en svensk familj ska se ut – igen? Hemmafrun – nu avlönad med skattepengar – har middagen på bordet när maken kommer hem från jobbet.

5 september 2007. Alliansregeringen gör verklighet av sin motsägelsefulla familjepolitik. Från den 1 juli 2008 införs ett kommunalt vårdnadsbidrag på 3?000 skattefria kronor i månaden.

Samtidigt införs en jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen. Om föräldrarna delar lika på föräldraledigheten minskas deras skatt med 3?000 kronor i månaden.

Regeringen slår ner på konservativa könsroller med den ena handen, men uppmuntrar samma könsroller med den andra.

Kristdemokraten jublar

Som folkpartisten Birgitta Ohlsson säger i DN om vårdnadsbidraget:

”Jag korkade inte upp champagnen direkt. Det här är en kvinnofälla. Att jämställdhetsbonusen införs samtidigt mildrar, men det är ändå ett steg framåt och två steg bakåt.”

Varför är vårdnadsbidraget två steg bakåt? En stenålderspolitik som tar död på den moderna reformen jämställdhetsbonus?

Mikael Oscarsson, moralkonservativ kristdemokrat från Uppsala, jublar över vårdnadsbidraget. ”Föräldrar som vill får nu mer tid med sina barn, antingen genom att vara hemma längre tid eller genom att korta sin arbetstid.”

Han borde säga som det är i stället: Vårdnadsbidrag är för kvinnor, inte för föräldrar. Det visar exemplen Nacka och Sollentuna, som införde vårdnadsbidrag genom att låta familjer starta ”familjedaghem” hos sig själva. Andelen män som ansökte om att starta familjedaghem var försvinnande liten.

Vårdnadsbidrag konserverar könsroller som säger att män ska sköta karriären och kvinnor markservicen.

Norge gör tvärtom

Erfarenheterna från Norge talar samma språk. Deras vårdnadsbidrag, ”kontantstötte”, användes till 96 procent av kvinnor. De var oftast invandrarkvinnor i miljonprogramsområden som tappade sin position på arbetsmarknaden, påpekar socialdemokraternas Thomas Eneroth.

Nu avskaffar Norge vårdnadsbidraget.

”Ska inte kosta något”

Sveriges familjepolitik är internationellt erkänd och beundrad. Vår generösa föräldraförsäkring och väl utbyggda barnomsorg har gjort det möjligt för kvinnor att erövra arbetsmarknaden och bli ekonomiskt självständiga.

Vårdnadsbidraget går i rakt motsatt riktning. Inte nog med att det håller kvinnor borta från arbetslivet. Det drabbar också den kommunala barnomsorgen.

”På sikt ska det (vårdnadsbidraget, vår anm) inte kosta någonting. Om inte lika många föräldrar efterfrågar förskolor och dagis kommer pengarna tillbaka på annat håll”, säger kristdemokraten Chatrine Pålsson Ahlgren.

Jämställdhetsbonusen kan aldrig släta över den hemmafrupolitik som vårdnadsbidraget är. Det vet kristdemokraterna som myser ikapp.

Tillbaka till spisen, marsch.

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik