Anders Lindberg

Tragedin i Syrien allt mer hopplös

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Världen vänder syrien ryggen  Förra fredagen använde regeringsstyrkor, som lyder under, president al-Assad, klusterbomber mot civila i ett bostadsområde i Aleppo. Det framstår som om världen har gett upp och bestämt sig för att ­Syriens framtid får avgöras på slagfältet. OBS! Bilden är ett montage.
Världen vänder syrien ryggen Förra fredagen använde regeringsstyrkor, som lyder under, president al-Assad, klusterbomber mot civila i ett bostadsområde i Aleppo. Det framstår som om världen har gett upp och bestämt sig för att ­Syriens framtid får avgöras på slagfältet. OBS! Bilden är ett montage.

8 mars 2013. Syrien

Farhad är nio år. Han ligger på sjukhuset med granatsplitter i ena benet.

– Baba (pappa) jag vill inte dö. Jag vill åka hem, säger han.

En bit bort ligger en annan ­liten pojke, Abdo al-Dik, sju år, med skador i buken och på benen. Släktingar har just tagit hand om kroppen efter hans bror, Nizar, tre år, för begravning. Kroppen efter hans storebror Subhi, åtta år, saknas fortfarande.

70 000 har dödats

Barnen är offer för en attack förra fredagen mot ett bostadsområde i Aleppo, Syrien. Regeringstrupper, som lyder under president Bashar al-Assad, använde då klusterbomber mot oskyddade civila. Enligt rapporter från människorättsorganisationer på plats dog minst 19 och över 60 skadades.

I onsdags rapporterade FN att över en miljon människor har flytt Syrien. Över 70 000 har hittills dödats i inbördeskriget.

Det framstår som om världen helt enkelt gett upp och bestämt sig för att Syriens framtid får avgöras på slagfältet. Det är ett bittert nederlag för FN och visar att världen bortom högtidstal på konferenser fortfarande inte är beredd att på allvar skydda mänskliga rättigheter och övergrepp mot civila.

Långt ifrån slutet

Priset för den hållningen betalas just nu bland annat av barnen i Aleppo.

Mycket tyder på att vinden har vänt i konflikten. I början hade regeringsstyrkorna ett enormt försteg på grund av vältränade soldater och tunga vapen. Man hade också stöd av viktiga allierade som Ryssland och Iran.

Men momentum har bytt sida. Allt större områden domineras av rebellerna och Rysslands stenhårda linje vacklar. Detta betyder dock knappast att slutet är nära utan vad vi ser är snarare att regeringen koncentrerar sina styrkor där de redan är starka. Där kan al-Assad hålla ut länge.

En farlig väg att gå

Inbördeskriget har blivit en regional maktkamp längs konfliktlinjen mellan shia och sunni. Våldet har även fått en allt mer sekteristisk prägel där både­ regering och rebeller begår­ övergrepp mot civila. I takt med att konflikten fortsätter får extrema grupper som al-Qaida dessutom allt större inflytande.

I dag förs en diskussion i väst om att beväpna rebellerna. Det är en farlig väg att gå. Det råder inte direkt brist på vapen i Syrien och man vet aldrig hos vem de till slut hamnar.

Ansvaret att agera ligger i FN:s säkerhetsråd. Så länge de inte ­lever upp till det kommer kluster­bomberna fortsätta falla.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN