Ledare

Därför är Wilders en sådan förlorare

Av: 

Eva Franchell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är ingen händelse att Geert Wilders besöker Malmö i Halloween-tider. Han är ett spöke från en förgången tid.

Inte ens i Nederländerna, där han hör hemma, är han någon större figur längre. I september gjorde hans frihetsparti ett katastrofval när det förlorade 43 procent av sina väljare. Nu åker Geert Wilders i stället runt och försöker sälja in sitt gamla rasistiska budskap i andra länder.

Egentligen borde man bara strunta i honom.

Men i Malmö besöker han Tryckfrihetssällskapet, en förening som hävdar att vi i medierna aldrig skriver sanningen. Så därför skriver vi - trots allt - om Geert Wilders. För sanningen är att han är en sådan förlorare.

Under några år ledde han Hollands tredje största parti som till en början drev en hård antimuslimsk politik. När folk tröttnat på hans skräckpropaganda tonade han ner rasismen för att i stället profilera sig som EU-motståndare.

Det gick inte bättre det.

I valet var det de andra EU-motståndarna i Socialistpartiet som behöll sina väljare medan Geert Wilders Frihetspartiet förlorade nästan hälften av sina.

Det är ingen händelse att Wilders valt att besöka just Tryckfrihetssällskapet. Det är en rasistisk organisation som har sina rötter i Danmark. I Sverige är det journalisten Ingrid Carlqvist som är initiativtagare och hon driver enbart antimuslimska frågor.

I november 2010 stod för övrigt Jimmie Åkesson och varnade för muslimer i ett tal hos Trykkefrihedsselskabet i Köpenhamn.

Allting går igen. Just nu är det Sverigedemokraterna som har en uppgång i opinionen. Förhoppningsvis har det intresset svalnat redan innan nästa riksdagsval i september 2014 och då blir det Jimmie Åkessons tur att stå där som en slät figur.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!