Mejla

Anders Lindberg

Ship to Gaza retar högern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Är ointresserad Kristdemokraternas Aron Modig åker gärna till Kuba, men inte till Gaza.
Är ointresserad Kristdemokraternas Aron Modig åker gärna till Kuba, men inte till Gaza.

LEDARE

Varför är det så kontroversiellt för högern att acceptera att den olagliga blockaden av Gaza ­måste hävas?

Gaza är i dag ett jättelikt utomhusfängelse. Det skapar ofrihet, fattigdom och en politisk radikalisering. Blockaden kränker palestiniernas mänskliga rättigheter och förlänger konflikten mellan israeler och ­palestinier.

Nu seglar frihetsflottan Ship to Gaza igen. I syfte att bryta blockaden. Aron Modig, ordförande i Krist­demokratiska ungdomsförbundet, har inga problem att kämpa för mänskliga rättigheter på Kuba, men när det kommer till palestinierna är han inte intresserad.

På debattsidan Newsmill går han till frontalangrepp mot Ship to Gaza: ”Att Israel är den enda demokratin i Mellanöstern är något som det helt bortses ifrån i ivern att kritisera landets agerande i regionen.”

Menar Aron Modig att den israeliska ockupationen av Gaza inte ska kritiseras eftersom Israel är en demokrati?

Ska USA på motsvarande sätt inte kritiseras för Guantanamo-lägret, Frankrike för sänkningen av Greenpeace fartyg Rainbow Warrior eller Sverige för att vi med CIA:s hjälp utvisade Ahmed Agiza och ­Mohammed Alzery till tortyr i Egypten?

Att demokratier inte ska ha kritik när de bryter mot internationell rätt och mänskliga rättigheter är en bisarr uppfattning. Men högern argumenterar ­tyvärr ofta just så. I ett raljerande tonfall frågar man varför inget Ship to ­Syrien startats.

Svaret är att Aron Modig och andra inte startat något Ship to Syrien. Och de ­kommer inte heller göra det. Eftersom de egentligen inte bryr sig. Enda syftet med argumentet är nämligen att förlöjliga de som faktiskt gör något.

I går meddelade Vänsterpartiets ­ledare Jonas Sjöstedt att han kommer åka med Ship to Gaza en del av resan. Om Kristdemokratiska ungdomsförbundet verkligen var intresserade av mänskliga rättigheter hade de också följt med.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg