ÅSIKT

Lööf går vilse i bruksorten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I valrörelsen 1976 lovade Centerpartiets dåvarande partiledare, Thorbjörn Fälldin, att avveckla kärnkraften och skapa 400 000 nya jobb. För det belönades han med 24,1 procent av rösterna och kunde därmed bilda den första borgerliga regeringen

i Sverige på 40 år.

Det senaste året har Centerpartiet konsekvent legat och skvalpat under riksdagsspärrens fyra procent. Väljarnas förtroende för partiledaren Annie Lööf har störtdykt. Och även inom partiet börjar paniken att sprida sig.

Vad gör Annie Lööf då?

Nej, hon skrev förstås ingenting om kärnkraften i gårdagens utspel på DN Debatt. Centerpartiet har som bekant lämnat sin gamla hjärtefråga bakom sig.

Krävs tydligare jobbpolitik

Däremot lovar Annie Lööf nya jobb. Men bara 25 000, en sextondel av Fälldins valvinnande löfte.

De nya jobben ska skapas i bruks­orterna som har utarmats under landets accelererande urbanisering. Så långt är det helt rätt tänkt av Centerpartiet. Det krävs en tydligare jobb­politik från regeringen för att sätta hela Sverige i arbete.

Men när Lööf ska visa vilken djup kännedom och kunskap hon har om den del av landet hon säger sig före­träda blir det bara pinsamt.

Behöver en politik för hela landet

Annie Lööf menar att bruksorternas kris har skapat en mylla för Sverige­demokraternas missnöjespolitik. Det är delvis sant, men hon exemplifierar med orter som Bengtsfors, Degerfors och Hultsfred. Samtliga har sett drastiska befolkningsminskningar sedan 1970-

talet.

Men de utmärker sig faktiskt även genom att vara svaga SD-fästen. Färre än tre procent av väljarna i de tre orterna röstade på SD i förra riksdagsvalet, vilket kan jämföras med 5,7 procent i hela riket.

Fast i sak har Annie Lööf rätt: Sverige behöver en politik för att hela landet ska leva. Men att Centerpartiet ska lyckas leva upp till sin gamla paroll känns i dag mycket avlägset.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM

Jonna Sima