Mejla

Karin Pettersson

Reinfeldt måste sparka Billström

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är rasism I en intervju i Dagens Nyheter talade Tobias Billström i går om skillnaden mellan människor som är blonda och blåögda, och de som inte är det. Det är rasism och Fredrik Reinfeldt måste nu fatta ett beslut som kan avgöra valet nästa år.
Det är rasism I en intervju i Dagens Nyheter talade Tobias Billström i går om skillnaden mellan människor som är blonda och blåögda, och de som inte är det. Det är rasism och Fredrik Reinfeldt måste nu fatta ett beslut som kan avgöra valet nästa år.

LEDARE

19 MARS 2013. M-krisen

Billström får sitta kvar för att han gör precis som Reinfeldt vill.

Accepterar Sveriges statsminister en migrationsminister som uttrycker rasistiska åsikter?

Uppenbarligen.

Det är en skam för Sverige, och för M­oderaterna.

Man kan tycka olika om politik och ä­ndå respektera varandra. Om skatter och betyg, och arbetsmarknadspolitik. Men i svensk politik har en sak varit självklar för alla anständiga partier i Sveriges riksdag, Sverigedemokraterna därmed borträknade.

Öppen rasism har inte förekommit.

Idéerna är förbrukade

På senare tid har Moderaterna börjat spelat invandringskortet. Sjunkande resultat i skolan och arbetslöshet har bortförklarats genom att regeringen ställt grupper mot varandra. Fredrik Reinfeldt har talat om att regeringens politik varit lyckad för ”etniska svenskar”, Billström har jämfört papperslösa flyktingar med dömda mördare.

I går passerade Tobias Billström slutgiltigt anständighetens gräns. I en intervju i Dagens Nyheter talade han om skillnaden mellan människor som är blonda och blåögda, och de som inte är det.

Blonda och blåögda tillskrivs vissa egenskaper – de är trevliga, goda. Detta i motsats till dem som ”inte alls är blonda och blåögda”.

Detta är rasism.

Tobias Billström bad om ursäkt. Men han var inte felciterad. Och han får sitta kvar som minister. För att han har statsminister Fredrik Reinfeldts förtroende. För att han gör precis det Fredrik Reinfeldt vill.

Reinfeldt väljer nu väg. Det parti som gick till val 2006 under kaxiga rubriken ”De nya moderaterna” finns inte längre. Det var ett politiskt projekt som var laddat med värderingar som tolerans, öppenhet, modernitet. Det var ett parti som hade en idé om hur jobben kunde bli fler.

Nu är idéerna förbrukade. Arbetslösheten är rekordhög, och Reinfeldt har inga nya svar.

Men makten vill han behålla.

Nu skrivs svensk historia

Då återstår att byta ämne. Skylla problemen i samhället på vissa grupper, ­leta efter syndabockar. Det är en skrämselns politik, som har till syfte att blåsa under rädslan och intoleransen.

Att ledande politiker uttrycker rasistiska åsikter är inte som att tycka till om kollektivtrafik, eller EU-budgeten. Det får konsekvenser för människor i deras vardag. Det legitimerar diskriminering, hat och i förlängningen våld. Det talar till det sämsta hos oss, våra fördomar.

Nu skrivs svensk historia. Fredrik Reinfeldt har ett val. Antingen kan han bli ihågkommen som den som förde tillbaka Moderaterna till regeringsmakten, efter decennier av socialdemokratisk dominans.

Eller så går han till historien som den som slutgiltigt öppnade dörren till främlingsfientlighet och rasism.

Vill han inte det måste han sparka T­obias Billström.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson