Mejla

Daniel Swedin

Göran Hägglund är Södermalms bästis

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Var det så här socialministern föreställde sig att det skulle bli när han drev igenom avregleringen av apoteksmarknaden?

På Södermalm finns det en massa apotek där man kan få tag i smink och tuggummin hur lätt som helst. I Lima finns det inte ens något apotek kvar.
På Södermalm finns det en massa apotek där man kan få tag i smink och tuggummin hur lätt som helst. I Lima finns det inte ens något apotek kvar.

I stockholmsstadsdelen Södermalm ligger köpcentrumet Ringen. Det är ett rätt ordinärt köpcentrum och alla butiker du brukar hitta i ett köpcentrum hittar du också här.

I Ringen finns dessutom två apotek.

Tar man en kilometerlång promenad norrut passerar man ytterligare fyra apotek, antingen längs paradgatan Götgatan eller sidogator.

Det är en bild av Sverige.

En annan går att hitta i Lima, en ort nordvästra Dalarna. Riksväg 66 går rakt igenom orten, men från och med sista mars finns här inget apotek längre. Ingen överraskning, kanske. I statens ägardirektiv har alla apotek, även de privatdrivna, varit skyldiga att hålla öppet fram till mars 2013. Nu är vi där, och apoteksägarna lämnar nu glesbygden. Lönsamheten är för dålig. Så nu får Limaborna åka till Sälen - närmare sex mil, tur och retur - om de vill hämta ut sin medicin.

Kronans Droghandel - som drivit apoteket i Lima - flaggar för att fler apotek i glesbygden kan läggas ner snart. Sedan tidigare har Doc Morris stängt flera av sina apotek.

Var det så här socialminister Göran Hägglund föreställde sig att det skulle bli när han drev igenom avregleringen av apoteksmarknaden?

Förmodligen inte, han pratade ju så glatt om mångfald, bättre service, lägre priser och möjligheten att köpa ibuprofen på en söndag.

Men redan i april 2012 varnade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, för att regeringens mål om mångfald på apoteksmarknaden skulle bli svårt att uppnå. Man skrev att "mycket få nya apotek öppnat i glesbygdsområdena". Och enligt Sveriges Apoteksförening har det sedan avregerlingen bara öppnats apotek på två helt ny orter, Älmsta och Insjön.

Nu verkar Hägglund och regeringen försöka rädda det som räddas kan. Man har infört ett glesbygdsstöd för apotek i syfte att "upprätthålla en god läkemedelsförsörjning över hela landet samt tillförsäkra konsumenter i glesbygd en fortsatt god servicenivå".

Ursäkta, men var det inte ungefär så det var innan Göran Hägglund avreglerade apoteksmarknaden?

Det där hjälper ingen i Lima. Inte ens med ett glesbygdsstöd vill Kronans Droghandel driva apoteket vidare.

Göran Hägglund har fler apoteksrelaterade huvudvärkar: det har blivit svårare att få tag på medicin inom rimlig tid och svenskarnas förtroende för apoteken störtdyker.

Det är tur att ministern jobbar och bor mitt i Stockholm. Där är det ju lätt att få tag i huvudvärkstabletter.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin