Ledare

SD:s politik är rasistisk

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Problemet för SD är att de bara har en fråga. De ogillar människor från andra länder.”

BLÅGULA Ledande Sverigedemokrater har ifrågasatt Zlatan Ibrahimovic, Loreens och Gina Dirawis svenskhet. Trots att alla tre är födda och uppväxta i Sverige. Nu är det tid att tala klarspråk: Sverigedemokraterna är inte ett ”invandrarkritiskt” parti. De är rasister.
BLÅGULA Ledande Sverigedemokrater har ifrågasatt Zlatan Ibrahimovic, Loreens och Gina Dirawis svenskhet. Trots att alla tre är födda och uppväxta i Sverige. Nu är det tid att tala klarspråk: Sverigedemokraterna är inte ett ”invandrarkritiskt” parti. De är rasister.

I går presenterades Sarah Dawn Finer som årets julvärd i SVT. Men för några dagar sedan kunde Aftonbladet berätta att Gina Dirawi och Ebba von Sydow var ett spelbolags favoriter till julvärdskapet.

I kommentarsfältet gick debattens ­vågor höga. Christoffer Dulny, som ­jobbar för Sverigedemokraterna i riks­dagen, skrev: ”Jag tycker inte en person som är muslim ska vara ansvarig för att hålla i firandet till en av de största kristna högtiderna.” Han syftade på Gina Dirawi.

Försöker bredda sig

Dulnys kommentar uppmärksammades av den antirasistiska hemsidan Interasistmen.se och spreds vidare på nätet. Dulny är ganska typisk för Sverigedemokraterna.

I våras ställde sig partisekreteraren Björn Söder frågande till om det var Sverige som vann Eurovision när Loreen segrade. Tidigare har Mattias Karlsson, riksdagsledamot, sagt att Zlatan Ibrahimovic inte är svensk på grund av sitt kroppsspråk, och Sven-Erik Karlsson, från SD i Hörby, har skrivit: ”Jag blir så förbannad, när man slår på TV:n så är det en ickesvensk som leder programmet.”

I går påbörjade Aftonbladet en granskning av Sverigedemokraterna. Sedan de blev invalda i riksdagen 19 september 2010 har de lagt 723 motioner. Även om de på ytan berör olika områden handlar en tredjedel i själva verket om invandring.

Sverigedemokraterna har första halvan av mandatperioden försökt bredda partiet och prata om frågor som kriminalpolitik och äldres villkor. Utan större framgång.

Det grundläggande problemet för SD är att de bara har en fråga. De ogillar människor från andra länder.

Läser man deras motioner är den rasistiska grundsynen genomgående. Oavsett politisk fråga är lösningen färre invandrare och hårdare tag mot de som är födda utomlands eller har föräldrar födda utomlands.

Efter andra världskriget slutade europeiska högerextremister prata om ”ras”. Nu kallas Zlatan ”osvensk”, inte ”rasfrämling”, men i grunden är det samma tankegång.

SD:s största hot

Att vara svensk eller osvensk går dessutom i arv. När Jimmie Åkesson kallar muslimer i Malmö för det största hotet sedan andra världskriget är det barn som ännu ej fötts han pratar om. Det är de som ska ta över, som enligt konspirations­teorin ska ”islamisera” Sverige.

Gina Dirawi är född i Sundsvall. Loreen i Åkersberga. Zlatan i Malmö. De har bott här hela sina liv. Varje definition av svenskhet som utesluter dem kan inte ­vara något annat än rasistisk. Varför då inte tala klarspråk?

Sverigedemokraterna är inte ett ”­invandringskritiskt” parti. De är rasister.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!