”Ta arbetslösheten på allvar”

avIngvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Trots att regeringen valdes på en "jobbpolitik" har ministrarna inte riktigt tagit risken för massarbetslöshet på allvar.

Reinfeldt har envist upprepat att det finns jobb för de uppsagda. "Man ringer in till Volvo från andra företag och från Norge" på jakt efter personal, rapporterade Fredrik Reinfeldt för riksdagen i slutet av november. Och Maud Olofsson vill till och med göra det lättare att avskeda. Det är innebörden i hennes utspel om anställningsskyddet i veckan.

Aftonbladets Sifoundersökning visar att svenska folket inte delar ministrarnas sorglösa inställning. Var sjätte anställd oroar sig för att förlora jobbet, det är 700?000 människor.

Och oron är inte obefogad. Dagens arbetsmarknadssiffror från SCB visar den verklighet politiken ännu försöker hålla ifrån sig. På ett år har arbetslösheten ökat med 94?000 personer. Sysselsättningen har minskat med 76?000 personer och antalet arbetade timmar 3?700?000.

Arbetslösheten är i dag 8 procent, och det kommer att bli värre.

Siffror som Svenska Dagbladet tagit fram visar att varslen nu överträffar den värsta perioden i början av 1990-talets kris. På några månader har 100?000 personer varslats, och industrin ser fortfarande ingen vändning.

Regeringen hänvisar till frivilliga omställningsavtal och små ökningar av en vuxenutbildning som tidigare skurits ner kraftigt. Det duger helt enkelt inte. Sverige behöver en arbetsmarknadspolitik som skapar trygghet, förbereder människor för omställning och hjälper livskraftiga företag och kommuner att klara sig igen krisen.

Men då måste regeringen först ta till sig människors befogade oro och ta arbetslösheten på allvar.