Samla er!

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Måste det byggas fyra nya arenor?

bygger nytt  Fyra nya arenor planeras i Stockholm, i Göteborg delar de tre topplagen på en. Bilden är från derbyt mellan AIK och Hammarby IF i oktober.
bygger nytt  Fyra nya arenor planeras i Stockholm, i Göteborg delar de tre topplagen på en. Bilden är från derbyt mellan AIK och Hammarby IF i oktober.

I går fattade kommunalpolitikerna i Stockholm beslut om att bygga en ny fotbollsarena, strax söder om Globen. För även om stockholmspolitikerna helst talar om evenemang och konserter kommer 2,7-miljardersbygget först och främst att bli hemmaplan för Hammarby.

Kostnad: 2,3 miljarder

I vilken division ska vi låta vara osagt. Den nya arenan ska vara färdig 2012.

För en vecka sedan tog kronprinsessan Victoria de symboliska första spadtagen i bygget av en ny nationalarena för fotboll i Solna, mindre än en mil från Globen.

Den nya arenan, tidstypiskt döpt till Swedbank arena, kommer också att stå klar 2012. Kostnad enligt planerna: 2,3 miljarder.

Möjligen, men bara möjligen, blir det hemmaplan för årets svenska mästare, AIK. Klubben och förbundet är ännu inte överens om villkoren.

Dessutom planerar just nu både Djurgården och Brommapojkarna arenabygg-en, om än i något blygsammare skala.

Det råder ingen tvekan om att stockholmsfotbollen behöver bättre förutsättningar. Det har inte minst höstens kaotiska scener från framför allt Söderstadion och Stockholms stadion visat.

Enkel affärsidé

Frågan är bara, måste det byggas fyra nya arenor? Skulle det inte kunna räcka med två, eller rent av med en enda samlingspunkt för elitfotbollen i huvudstaden?

Det finns exempel. Stockholmsfotbollen skulle, om stoltheten tillät, till exempel kunna vända blickarna västerut. Klubbkänslan, traditionerna och stoltheten är knappast mindre i Göteborg än de är i Stockholm. Inte fotbollskunnandet heller.

Däremot har Göteborg det Stockholm tycks sakna, en känsla för det gemensamma, i det här fallet manifesterat i det nya Gamla Ullevi. Hemmaarena för tre av de mest anrika klubbarna i svensk fotboll, IFK Göteborg, Örgryte IS och GAIS.

Affärsidén är enkel; en fotbollsarena som långsiktigt utvecklar fotbollsverksamheten i Göteborg.

Så tycks ingen stockholmsklubb, eller stockholmspolitiker, kunna formulera sig.

Borde lära av Göteborg

Stockholms problem är inte förhållandet till övriga landet.

Stockholms problem är bristen på ledarskap, stolthet och gemensamma mål. Arenaboomen är bara ett exempel.

De politiker som i går fattade beslutet om den nya Stockholmsarenan försäkrar att bygget kommer att bära sina egna kostnader. Byggrätter för kontor, nya köpcentrum och bostäder ska stå för hälften, biljettintäkter för resten.

Så brukar det låta. I Solna gör kommunen och Fotbollsförbundet samma kalkyl. Till slut riskerar skattebetalarna ändå att stå där med notan.

Stockholm behöver lära av Göteborg.

IP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.