Ledare

M måste berätta vad de vill göra ihop med SD

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SD:s stöd är inte gratis.
SD:s stöd är inte gratis.

LEDARE

Senast på tisdag ska Moderatledaren Ulf Kristersson berätta för talmannen hur hans uppdrag med att bilda regering går. Sedan har han ytterligare en vecka på sig, men otåligheten bland moderatpolitiker är olidlig.

Carl Bildt vill göra det. Lars Tobisson vill göra det. Ulf Adelsohn vill absolut göra det. 

Att Moderaterna ska gripa makten med hjälp av Sverigedemokraterna, alltså.

Argumenten ser lite olika ut, men i ungefär så här tycker seniorerna: Sverigedemokraterna är inte ett vänsterparti och ingår då naturligt i den icke-socialistiska majoritet som väljarna röstat fram. 

Då borde SD med lätthet kunna tolerera den politik – till exempel på invandringsområdet – som Moderaterna går fram med. Och sist, men inte minst, så visade de borgerliga partierna att man under åren 1991 till 1994 kunde regera med passivt stöd av högerpopulistiska Ny demokrati. Alltså så då borde det gå att göra lika, fast med SD, i dag.

Man skulle kunna invända att Ny Demokrati som mest hade stöd av 6,7 procent av väljarna, saknade en fungerande organisation och endast höll ihop så länge gamängerna Ian Wachtmeister och Bert Karlsson tyckte det var roligt. 

Man skulle också kunna påpeka att Jimmie Åkesson i veckan inskärpte att hans politiska stöd aldrig någonsin kommer att vara gratis. 

Men de moderata geronterna lär inte lyssna på det örat. 

Viljan till makt tycks inverka menligt på hörseln.

SD är ett av landets största partier, klart störst på sina ställen. De har vilja. De har pengar. 

Och viktigast av allt: De har en plan.

Har Moderaterna det?

Låt oss för en stund blicka ut över landet.

Det sägs ibland att den politik som är riktigt nära människor – i kommuner och landsting – är befriad från ideologi och att det därför Vänsterpartiet kan regera ihop med Centerpartiet i Sorsele och det är därför Socialdemokraterna kan styra Uppsala med Liberalerna. Det är också därför Moderaterna i Hörby genom en valteknisk samverkan med SD gör partiets Stefan Borg till kommunstyrelsens nye ordförande.

Borg är känd för att ha jämställt homosexualitet med nekrofili och han tycker Försvarets deltagande i Pride är en skam för landet. 

I en granskning som Expo gjort av Borgs Facebook-flöde framträder en ideologiskt övertygad man som tror att ett ”befolkningsutbyte” pågår, rör sig i extrema miljöer, sprider antisemitism. konspirationsteorier samt inte ser Ryssland som ett säkerhetspolitiskt hot.

Om det här är vad M i den förment ideologibefriade kommunalpolitiken kan tolerera så undrar man vad deras partivänner i riksdagen är beredda att svälja.

Publisert:

LÄS VIDARE

Går C och L över till den mörka sidan?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Ian Wachtmeister

Ny Demokrati

Jimmie Åkesson

Bert Karlsson

Lars Tobisson

Carl Bildt