Mejla

Eva Franchell

Varning för gifter på årets påskbord

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Farliga bekämpningsmedel på påskbordet.
Foto: Per Björn
Farliga bekämpningsmedel på påskbordet.

LEDARE

Några av världens farligaste bekämpningsmedel kommer att finnas på ditt påskbord.

22 förbjudna ämnen har påträffats i svenska livsmedel, rapporterar Ekot. En del av ämnena är hormonstörande och farliga även i små doser.

– Flera hormonstörande ämnen förbjöds för tio år sedan i Europa, men används fortfarande, konstaterar Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen.

Det är skrämmande uppgifter - inte minst för alla barnfamiljer. Över hälften av de livsmedel som säljs i Sverige innehåller rester av bekämpningsmedel och det är barnen med sin låga kroppsvikt som får den mesta exponeringen.

Russin och gojibär

Ekot presenterar en lista över de värsta giftbomberna. Det handlar om russin från Turkiet, gojibär från Kina, jordgubbar från Belgien och sallad från Holland.

Vindruvor innehåller ofta bekämpningsmedel, precis som äpplen, apelsiner och päron.

Ekoredaktionen har gått igenom prover från Livsmedelsverket och hittat spår av 22 förbjudna kemikalier. En del gifter kommer från odlare som struntat i förbuden, andra har importerats från liberalare länder utanför EU.

Bättre med ekomat

Om du vill är det dock lätt att bojkotta gifterna i påsk. Det är bara att välja ekologiskt.

Näringsexperten Katarina Beckman har gjort en studie på Karolinska institutet som visar att ekologiska produkter innehåller allra minst gifter. Även jämfört med konventionellt svenskodlade produkter vinner de ekomaten med hästlängder. De föräldrar som vill skona sina barn bör alltså bjuda på ekomat så långt det bara går.

Den svenska livsmedelspolitiken borde givetvis backa upp de ekologiska jordbruken så att de blir fler och kan producera billigare ekomat. Här har jordbruksminister Sven Erik Bucht varit lite luddig. Han blir lätt det när det kommer till mat och miljö, vi minns ju bara köttdebatten i vintras.

Hemlighetsmakerier

I flera debattartiklar anklagas jordbruksministern till och med för att mörka den nya svenska livsmedelspolitiken. Sven Erik Bucht ska snart presentera en särskild livsmedelsstrategi, det skulle vara hans prestigeprojekt med egen hemsida och öppen dialog, men på senare tid har arbetet blivit allt hemligare.

– Dessvärre upplever vi processen som väldigt sluten, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl på DN Debatt.

Hon sitter i jordbruksministerns dialoggrupp och är rädd för att skyddet för djur och miljö är på väg att försvagas. Att branschen ska tvinga fram konkurrensneutrala regler gentemot andra länder så att det blir lika mycket gift i alla äpplen.

– Nu förväntar vi oss att Sven-Erik Bucht lägger hemlighetsmakeriet och smusslandet bakom sig, instämmer vänsterpartisterna Jens Holm och Håkan Svenneling som också har saknat samarbetet.

En jordbruksminister kan inte vara hemlig. Han ska driva på för god och giftfri mat i Sverige och hela Europa. I stället för att importera gifter borde vi exportera vår svenska ekomat.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.