Mejla

Eva Franchell

Putins ansvar för lidandet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

FLYR SLAKTEN Assad slaktar sin egen befolkning med hjälp av ryskt stridsflyg. De som lyckas ta sig ut kommer till en stängd europeisk gräns där tälten inte räcker till och barn tvingas sova på marken i kylan.
FLYR SLAKTEN Assad slaktar sin egen befolkning med hjälp av ryskt stridsflyg. De som lyckas ta sig ut kommer till en stängd europeisk gräns där tälten inte räcker till och barn tvingas sova på marken i kylan.

LEDARE

Två flickor som flyr, bakom dem faller Aleppo samman. Bilden på de skräckslagna barnen togs tidigare i veckan. Upp emot 70 000 människor är just nu på flykt undan diktatorn Assads ­attacker som understöds av ­ryska bomber.

Aleppo ligger redan i ruiner.

Slaktar befolkningen

En gång var det här Syriens största stad och landets finansiella centrum. För snart fyra år sedan tog rebellstyrkor kontroll över delar av Aleppo, men nu vill Assad ta tillbaka hela ­staden. Med hjälp av ryskt stridsflyg bombar han därför staden sönder och samman.

Det är en grotesk logik. Assad vill inte fredsförhandla, han vill slå ut rebellstyrkorna. Han slaktar sin egen befolkning, stänger dem inne och försöker att hindra dem från att fly. FN befarar att hundratusentals invånare blir fast inne i Aleppo. De som lyckas ta sig ut samlas i Kilis vid den turkiska gränsen där flyktingtälten inte längre räcker till. Det är nollgradigt och barn tvingas sova på marken. Gränsen mot Turkiet är stängd.

Fullständig katastrof

På andra sidan murar och stängsel bevittnar vi en fullständig katastrof, men gränsen till Europa förblir stängd. FN vädjar nu till Turkiet att öppna sina grindar för att rädda människoliv.

Putin påstår att han bombar IS, men nu är det Aleppos ­invånare som drabbas. Han vet vad han gör. Han slår ut den syriska oppositionen. Putin har säkert sett hur flyktingströmmarna skapat problem i Europa ­medan han själv planerat sitt återintåg i Mellanöstern. Han tänker ta tillbaka sin gamla kontroll över Syrien.

Vi bevittnar en tragedi

Att extrema högerpartier dessutom vuxit fram i Europa har bara gynnat Putin. Ryssland har ett starkt grepp om Europas högerextremister. Den ungerska tankesmedjan Political ­Capital bekräftar i en rapport den europeiska extremhögerns kopplingar till Ryssland.

Tidningen The Guardian konstaterar att Ryssland tjänar på alla sorts motsättningar ­inom EU, att Cameron vill dra sig ur och att Merkel försvagas.

Ryssland kan inte hållas ­ansvarigt för inbördeskriget i Syrien, men Putin utnyttjar det och drar sig inte för att bomba sig till ryska fördelar.

Det är en tragedi vi bevittnar och det är invånarna i Aleppo som offras. Flickorna på flykt är bara två av hundratusentals människor som lider i dag.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Aleppo

Ryssland

EU

Eva Franchell

Syrien