ÅSIKT

Arbete ska inte göra oss sjuka

Traditionella risker har inte försvunnit

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Henry Lundholm / AFTONBLADET

I veckan presenterade Arbetsmiljöverket resultatet av 350 inspektioner på verkstäder för fordon och tåg, smidesverkstäder och företag inom mark- och anläggningsbranschen. På åtta av tio arbetsplatser resulterade inspektionerna i krav på förbättringar. Vibrationsskador är den vanligaste arbetssjukdomen för dem som arbetar med handhållna maskiner.

När arbetsmiljöfrågor har diskuteras de senaste åren har det oftast handlat om stress, kraven på tillgänglighet eller obetald arbetstid. Det är ”livspussel” och otydliga krav. Ibland pratar vi också om bristen på arbetskamrater och orimlig arbetsbelastning.

Buller och belastning finns kvar

Allt det där är sant. Stressen i det moderna arbetslivet gör verkligen människor sjuka. Men det betyder inte att traditionella arbetsmiljöproblem som belastningsskador, buller och tunga lyft har försvunnit.

Det har inte heller problemen med vibrerande handhållna maskiner. Resultatet blir vita fingrar och skador på nerver, leder och muskler. Ofta leder de till ett livslångt lidande för den som drabbas.

Ungefär var tolfte sysselsatt arbetar i vart fall en fjärdedel av sin arbetstid med vibrerande maskiner. Det är lika många som för tio år sedan.

Kraftinsats som inte räcker

De närmaste åren tänker Arbetsmiljöverket genomföra 1000 inspektioner årligen på arbetsplatser där det finns verktyg som vibrerar eller slår. En kraftinsats, men det kommer inte att räcka.

Fackförbundet IF Metall menar att det går att göra något åt skadorna. Många arbetsplatser skulle kunna organiseras så att de anställda roterade mellan arbetsuppgifterna. Verktygen kan utvecklas så att risken för skador minskas och informationen kan förbättras.

Om inte arbetet ska orsaka vita fingrar, utslitna ryggar eller trasiga leder måste hela samhället erkänna att problemen finns. Att svenska arbetsplatser inte bara är stressiga utan också alldeles för ofta fysiskt skadliga för dem som arbetar där.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM