Dina skatter betalar Åkessons trollfabrik

Ny rapport visar att M och SD trixar med bidrag

Erik Slottner (KD) är civilminister och Elisabeth Svantesson (M) finansminister. Ansvaret för kommuner och regioner ligger på finansdepartementet.

TV4:s program för undersökande journalistik, Kalla fakta, uppger sig ha infiltrerat SD:s ”trollfabrik” med dold kamera. Det första programmet, av två, kommer i morgon tisdag.

SD har inför avslöjandet gått helt i spinn, Jimmie Åkesson själv har dementerat innehållet utan att ha sett det. Partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein likaså.

Exakt vad TV4 har hittat återstår att se.

Men i fredags publicerade Tankesmedjan Tiden en rapport av Emma Fastesson-Lindgren om hur SD:s kommunikation – och därmed just dessa ”trollfabriker” – finansieras.

Upplägget bygger på ett kryphål i kommunallagen som gör att lokalt partistöd till partiernas kommunala och regionala organisationer kan slussas vidare till partledningen.

SD flyttade förra mandatperioden på detta sätt 86 miljoner kronor avsedda för lokalt demokratiarbete till partiet centralt. Moderaterna flyttade 96 miljoner, enligt rapporten.

Det hela är naturligtvis lite pikant eftersom just M och SD vill ha riktad lagstiftning om partilotterier för att ”dra åt kranen med finansiering” till Socialdemokraterna.

Som Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet, uttryckte saken.

– Nästa år blir det ett fattigare första maj-tåg för sossarna, sa han till DN.

Mellan 2019 till 2022 trixade SD alltså själva med 86 miljoner i bidrag. I år är det sannolikt mer eftersom partiet i förra valet ökade och därför får ännu mer i partistöd från skattebetalarna i kommunerna.

Vad är då kommunernas syfte med att ge partierna i kommunfullmäktige bidrag?

Det handlar om att stärka den lokala demokratin, anställa personal lokalt och ha kontakt med väljare och civilsamhälle. Lokalt.

Syftet är inte att pengarna ska gå till Stockholm för att finansiera exempelvis förmåner åt partiledningen eller fylla svarta hål i budgeten. Sånt får partierna centralt betala själva, om de vill.

Till saken hör att även riksdagen har ett omfattande stöd till samma partier. I Tankesmedjan Tidens rapport konstaterar man att SD helt enkelt har satt i system att dränera övriga landet på pengar. Och eftersom partiet är så toppstyrt vågar ingen protestera.

I rapporten föreslås en rad förändringar för att öka transparensen och täppa igen kryphålen. Men tanke på regeringens höga tonläge om partifinansiering borde finansminister Elisabeth Svantesson (M) och kommunminister Erik Slottner (KD) läsa noggrant.

Trixande med bidrag är ju något som regeringen i vanliga fall ser mycket strängt på. Det är en profilfråga för regeringen.

Samma moraliska kompass bör även gälla den egna plånboken.