ÅSIKT

Råttor invaderar städernas parker

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET / 2916
Råttorna lever på våra sopor.
LEDARE

Strax efter oss kommer råttorna. Så här års följer de med till uteserveringar, parkfester och sommarkonserter, varhelst det finns människor blir det mat för en brunråtta.
Det är äckligt, ja verkligen superäckligt att se de feta råttorna pila runt i parken mellan kladdiga pizzakartonger och bortkastad potatissallad. Många upplever att antalet råttor har ökat och så kan det vara, i vilket fall har antalet råttsaneringar ökat. I fjol genomförde Anticimex 51 000 råttsaneringar runt om i landet.
Värst är det så klart i Stockholm med över 11 000 saneringar i fjol. Ett enda råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1000 nya ungar per år, så det går undan. Råttorna rör sig i parker och avlopp, de kan bära på bakterier och virus som gör oss sjuka.
Men vi får den miljö vi förtjänar.

Parken en soptipp

I Stockholm har diskussionerna gått höga efter fotbollsfester och studentkalas. Tomburkar, matförpackningar och denna eviga pisstank, när fullt vuxna män kan ställa sig och pinka rakt ner på trottoaren minskar respekten för det gemensamma gaturummet. Nu bryr sig råttorna inte om kiss, men skräp föder skräp, som organisationen Håll Sverige rent brukar hävda.

Det är lättare att kasta sina sopor i en skräpig och nerkissad miljö. Ansvaret vilar tungt på den som kastade första pizzakartongen.
Efter det normalt så stillsamma nationaldagsfirandet i Rålambshovsparken mitt i Stockholm har råttorna haft ännu ett kalas. I går såg parken och badplatsen ut som en soptipp. Många besökare hade nog försökt kasta sina picknickrester i soptunnorna, men de blev snabbt överfulla och till slut svämmade skräp över hela området.

Råttrekord i Skåne

Det är kul att den rödgröna Stadshusmajoriteten ordnar fester. Europa leaguefinalen och nationaldagen var nya och roliga inslag i försommarstockholm. Men inget kalas utan kras, ansvariga trafikborgarrådet Daniel Helldén har visserligen satsat på solcellskomprimering av sopor, men han tog inte höjd för tiotusentalet nationaldagsfirare i en park.
Fenomenet är knappast unikt för Stockholm. Sopor och råttinvasion rapporteras från snart varje del av landet, råttrekord i Skåne och råttor på Kalmarkrog. Anticimex har fullt upp. I fjol var råttinvasionen så stor att den till slut hotade Stockholmarnas hälsa. Kemikalieinspektionen beviljade då undantag för bekämpningsmedlet Racumin, men giftet är farligt för andra djur så dispensen gällde bara i ett halvår.

Nu hotar nästa råttinvasion och nu är det upp till oss att hålla ordning. Minska på engångsmaterialet och plocka ihop soporna efter picknicken. Visst krävs det fler soptunnor, men om de är fulla får vi ta soporna med oss hem. Den som kastar första pizzakartongen göder två råttor som kommer att få tusen nya ungar bara i år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Råttor

Stockholm

Anticimex