Anders Lindberg

Saudifrågan är mest inrikes utrikespolitik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) avgick i mars 2012 efter skandalen med vapenfabriken i Saudiarabien
Försvarsminister Sten Tolgfors (M) avgick i mars 2012 efter skandalen med vapenfabriken i Saudiarabien

Röstade Sverige för Saudiarabien till FN:s kvinnokommission?

Vi får nog snart veta, för Margot Wallström (S) har lovat berätta i Utrikesnämnden och de borgerliga ledamöterna lär nog läcka som såll.
Så vad handlar Saudifrågan egentligen om?

I sak är det två värden som krockar - Sveriges syn på mänskliga rättigheter och vårt behov av att samarbeta med andra stater. Som världen ser ut är konflikten i princip olöslig.

Alla Sveriges internationella samarbeten, utom möjligen nordiska rådet, innefattar stater vars värderingar vi inte delar. Våra företag handlar med regimer vi innerligt avskyr som Iran och Saudiarabien och vi har till och med en ambassad i Nordkorea.

Iran och Saudi har könsapartheid

I FN:s kvinnokommission sitter ungefär en fjärdedel av världens länder, hela 45 stycken. Saudiarabien och Iran är speciella eftersom de tillämpar en strikt form av könsapartheid. De bör fördömas av kvinnokommittén - inte väljas dit.

Men få, om ens något, land i Asien, Afrika och Sydamerika delar Sveriges syn på jämställdhet. Fråga är om vi påverkar dem mer eller mindre om vi har diplomatiska relationer, handel och kontakter i FN med dem?

Sveriges traditionella lösning på detta dilemma är strikt realpolitisk. Vi låter olika delar av världens stater och regioner sköta sitt när det gäller nomineringar till FN-organ men försöker samtidigt påverka innehållet i resolutioner och politiska ställningstaganden.

Dygd av nödvändigheten

Man kan säga att vi har gjort en dygd av nödvändigheten, som ett litet land har vi inte så mycket val. Men kanske ska vi övergå till att bli mer idealistiska?

Aftonbladets ledarsida har länge argumenterat för en hårdare linje mot den Saudiska diktaturen. Vi vill att vapenexporten upphör och vi höll med Margot Wallström när hon kallade landets rättsskipning "medeltida".

Men vår linje har ett pris - diplomatiskt och ekonomiskt. Och såvitt vi minns har inget borgerligt parti i maktställning någonsin hållit med.

Tvärtom faktiskt.

Kanske är det lite ofint att påpeka. Men den förra borgerliga regeringen vägrade använda ordet "diktatur" om Saudiarabien. Och de försökte bygga en hemlig vapenfabrik i öknen där.

Retorik är för invärtes bruk

De borgerliga politiker som nu "kräver svar" av regeringen agerade likadant själva. Tidigare Moderatledaren Gösta Bohman döpte en gång fenomenet till "Inrikes utrikespolitik”. Retoriken är bara för invärtes bruk.

Margot Wallström har lovat redogöra i Utrikesnämnden för hur Sverige röstat historiskt, ett underförstått hot om att även de borgerliga politikernas agerande kan läcka ut. Det vore nog lika bra - en politik som ingen vill stå för offentligt bör kanske ändras?

Det är bara att tag fram popcornen och sätta på TV:n. Här vankas politisk gyttjebrottning.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.