Mejla

Somar Al Naher

Islamiska förbundet legitimerar judehat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Nu har det hänt igen, Islamiska förbundet har ännu en gång bjudit in en föreläsare som spridit antisemitiska åsikter.
Det är inte första gången som förbundet hamnar i blåsväder, men det lär heller inte bli sista om inte Islamiska förbundet gör upp med sin sunkiga organisationskultur.

I slutet av 2016 arrangerades en konferens i Stockholm av Islamiska förbundet tillsammans med Sveriges Unga Muslimer och studieförbundet Ibn Rushd. En av de inbjudna föreläsarna var den egyptiske författaren och geologen Zaghloul El-Naggar.

Ökänd antisemit

Enligt Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, är El-Naggar ökänd för sina antisemitiska uttalanden om en världskonspiration.

SKMA har översatt ett utdrag ur en av hans böcker La conspiration. Aperçus du complot juif et international contre le peuple palestinien.

På svenska: "Konspirationen. Exposé över den judiska och internationella komplotten mot det palestinska folket".

Judarna utmärks genom sin blinda intolerans för andra nationer och hela mänskligheten. De har varit skickliga i att bedriva konspirationer historien igenom. I våra dagar provocerade de fram det första och andra världskriget, liksom många andra inbördes-, ras- och religionskrig. Och de grundade många hemliga organisationer dolda bakom olika lysande ändamål, hycklande privata och allmänna sociala tjänster och falska vädjanden om fred mellan nationerna och förkastandet av religiös och raslig fanatism så att dessa skulle bli ett exklusivt privilegium för judarna, till exempel frimurarorganisationerna och Rotary vars huvudsakliga mål är grundandet av den internationella sionismen i världens olika maktcentra, försvagandet av muslimerna, våldtäkten av Palestina och fördrivandet av dess befolkning och slutligen ockupationen av grannländernas territorier.

Tagit avstånd

Islamiska förbundet har efter SKMA:s granskning tagit avstånd och bett om ursäkt för inbjudan. De menar att de inte ska ha känt till Zaghloul El-Naggars antijudiska åskådning och att om de vetat så skulle de aldrig ha bjudit in honom. Men den ursäkten saknar trovärdighet.

Kanske tänkte förbundet att El-Nagger är en i övrigt hygglig man som har bjudits in för att tala om andra saker. Men vad Islamiska förbundet missar eller snarare ignorerar är att de genom själva inbjudan av El-Nagger tar del i att sprida och legitimera antisemitiska uppfattningar.

Islamiska förbundet har liksom många andra muslimska organisationer alltid ett val. Antingen skapar man en framåtsyftande rörelse eller så fortsätter man att legitimera sunkiga och farliga åsikter.

Okunskap om den judiska historien

De flesta öppensinnade liberala muslimer vet att det finns gott om progressiva lärda muslimer som lär ut omdömesgill kunskap om Islam. I Sverige finns det flera kända namn, imamen Salahuddin Barakat ordförande i Islamakademin är en av många.

Eller varför bjuder inte förbundet in den palestinska professorn Mohammed Dajani? Han är en av de som tagit initativ till att ordna studieresor, tillsammans med sina palestinska studenter, till Auschwitz. Genom akademin har han tagit itu med okunskapen om förintelsen och judarnas historia bland palestinier och i resten av arabvärlden. Hans idé är att kunskap och dialog är en hörnsten för fred.

När ska Islamiska förbundet förstå detta?

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Islamiska förbundet

Antisemitism

Förintelsen

Islam

Palestina