Mejla

Peter Gustavsson

Putin tjänar på vindkraftshatet

Klockan klämtar för klimatet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vind- och kolkraft.
Vind- och kolkraft.

LEDARE

Klockan tickar för klimatet. Bensinen i tanken behöver ersättas med el och kolet i stålet med vätgas. Det snabbaste sättet är att bygga ut vindkraften.

I Danmark motsvarar vindkraften halva elförbrukningen. I Sverige är siffran 17 procent, och utbyggnaden går trögt.

Medan vindkraftverken är en del av den danska och tyska landskapsbilden, så är de ovanligare i Sverige. För i våra sydliga grannländer tjänar man bättre på vindkraft.

Svenska vindkraftverk placeras ofta långt bort från bebyggelse. Inte sällan i känsliga naturområden, som sparats från annan exploatering. Därför leder utbyggnaden ofta till sega konflikter.

El ger jobb

I Skellefteå planeras för 15 000 nya arbetstillfällen fram till 2030, i och kring den nya batterifabriken. Expansionen hade inte varit möjlig utan vatten- och vindel från kommunala Skelleftekraft.

För många Norrlandskommuner är sambandet mellan elproduktion och jobb tydlig, och där planeras flera storskaliga satsningar. Värre är det längre söderut.

I vintras fick konsumenterna känna på elbristens konsekvenser genom chockhöjda priser. Om elkonsumtionen fortsätter öka utan att mer produktion tillförs blir problemen större. Och det får konsekvenser för jobben.

Behöver göra valet tydligt

Regeringen utökade nyligen tillståndet för en havsbaserad vindkraftspark på Kriegers flak söder om Trelleborg. Fullt utbyggd kan den generera 20 procent av Skånes elbehov.

Men för mer vindkraft på land behövs kommunernas godkännande. Och starka lokala opinioner vill ofta gärna vill ha vindkraft, men inte just här.

Regeringen kan hjälpa vindkraftskommuner genom höjda ersättningsnivåer. Men i grunden krävs lokalpolitiker som kan säga som det är, och göra det tydligt vad man väljer bort när man säger nej till ny energi. Som klarar av att stå upp för att vi behöver vindkraften.

Putinfri kraft

Om det ska finnas ström för framtidens behov så måste den produceras på något sätt. Och om elen är dyr så blir det färre jobb i Sverige.

Kriget i Ukraina har gjort valet ännu tydligare. Antingen ställer vi snabbt om, bort från olja och gas, eller så fortsätter Europa pumpa in pengar i Putins krigsmaskin.

Av: 

Peter Gustavsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholm och Bryssel kan inte bestämma var vindkraften ska byggas

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vindkraft

Energipolitik

Näringspolitik