Ingvar Persson

Morgan Johanssons tuffa snack stoppar inte brotten

Gängen rekryterar unga som får göra skitjobben

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Morgan Johansson.
Morgan Johansson.

Du kanske tycker att den politiska debatten de senaste åren nästan bara har handlat om hur vi ska få stopp på våld och kriminalitet. Det är inte sant.

Politikerna pratar om tuffa tag, men inte om de åtgärder som skulle behövas för att hejda brottsligheten.

Svenska politiker har tävlat om att höja anslagen till polisen, höja straffen och tillämpa en hårdare politik i största allmänhet. Har Mikael Damberg sagt 5 000 nya poliser har Johan Forssell sagt 10 000. Har Morgan Johansson sagt dubbelt så långa straff har Jimmy Åkesson krävt livstid. Med utvisning efteråt.

Liten effekt

Tonläget har varit högt, men effekten liten. Istället för att brottsligheten har tryckts tillbaka ser vi hur våldet och den organiserade kriminaliteten sprider sig i allt vidare cirklar.

I förra veckan mördades en ung man utanför en skola i Kalmar. Det var det tredje mordet i staden sedan årsskiftet. I Eskilstuna skottskadades en man. Efter några timmar avled han på sjukhus.

Eskilstuna och Kalmar. Om någon inbillat sig att våldet skulle kunna isoleras i storstädernas förorter är det dags att tänka om.

Tonåringar i gängen

I förra veckan kunde Sveriges Radio berätta att fler än 1 200 av de personer som polisen pekat ut som gängkriminella är under 18 år. Omkring 70 av de utpekade är under 15 år. Det är inte ens ovanligt att tonåringar själva styr organiserad brottslighet.

Enligt polisen kan beslutet att avskaffa den så kallade straffrabatten för unga till och med driva på utvecklingen. Gängen kommer att få ännu starkare skäl att låta barn göra skitjobbet.

Resurser räcker inte

De nya resurserna till polisen har varit nödvändiga. Och det har varit nödvändigt att se över straffskalan för somliga brott. Men det räcker inte. Och det är inget vi har hittat på. Det är polisen själv som säger att hela samhället behöver finnas med om rekryteringen till gängen ska kunna stoppas.

Skolan har naturligtvis en roll. Men det har också socialtjänsten. Det är inte meningen att unga tonåringar ska kunna utvecklas till avancerade företagare i narkotika och mord utan att samhället reagerar. Att inte vara straffmyndig betyder inte att myndigheterna står maktlösa. Men det kräver resurser.

Någon svensk politiker borde kunna säga det uppenbara. Att vi behöver många fler socialsekreterare, och att socialtjänsten måste ha resurser och befogenheter att ingripa. Att skolan måste fungera för alla barn.

Tills dess lär gängen fortsätta att stärka sitt grepp.


Hur ska gängkriminaliteten stoppas? Och hur ska samhället hindra att allt fler unga dras in i brottslighen. Räcker det med hårdare straff och fler poliser?

I chatten diskuterar Ingvar Persson kriminalpolitik med läsarna.

Denna chatt är stängd.

 • Ingvar Persson
  30 maj 202209.31

  Klockan har slagit halv och det är dags att stänga chatten för idag. Jag vill som vanligt tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter.

 • Ingvar Persson
  30 maj 202209.30

  Hej Hugo.

  Jag är inte säker på att bilden är riktigt så entydig. Utvecklingen av antalet anmälningar skiljer sin mellan olika brottstyper och för något år sedan pratades det ju en hel del om "mängdbrott" som ju drabbar "vanliga" människor.

  Men jag håller med dig om att gängbrottsligheten fått väldigt stor plats i medias rapportering. Naturligt kan jag tycka, det är ett hot mot samhället. Men det är klart att det inte är hela bilden.

 • 30 maj 202209.25

  Hej,

  Det är ju också att "vanliga" brott som vi "vanliga" utsetts för har reducerats närmast dramatiskt över hela Sverige.Det gäller våld, stöld, skadegörelse. Varför tror du att det sällan omnämns i media och av politiker?

  Hugo
 • Ingvar Persson
  30 maj 202209.23

  Hej Erik.

  Jag är inte fullt så pessimistisk som du, men det är sant att vi står inför stora utmaningar.

 • 30 maj 202209.22

  Det är absurt att det har blivit så här. Förslagna lösningar på problemet är lika absurt. Tror någon att fler socialsekreterare, några fler poliser, fler fritidsgårdar, bättre lärare eller höjda straff kommer vända utvecklingen? Det kommer det inte! Det har kommit för att stanna. När maffia får grepp om samhället försvinner det inte, särskilt inte i ett så naivt land som Sverige är.

  ERIK ANDERSSON

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln