Mejla

Jonna Sima

USA:s ”elakaste familj” ställs vid skampålen

Filantropernas knark har dödat hundratusentals

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Metropolitan Museum of Ar och familjen Sackler meddelade i förra veckan att namnet Sackler ska tas bort från sju utställningslokaler, inklusive flygeln som inrymmer Dendur-templet. Allt på grund av familjens koppling till drogkrisen i USA.
Metropolitan Museum of Ar och familjen Sackler meddelade i förra veckan att namnet Sackler ska tas bort från sju utställningslokaler, inklusive flygeln som inrymmer Dendur-templet. Allt på grund av familjens koppling till drogkrisen i USA.

Metropolitan Museum of Art, The Met, är ett av världens största och mest betydelsefulla konstmuseer. Det ligger vid Central Park i New York och är det senaste museet att plocka bort namnet på en av sina främsta sponsorer från sina väggar – familjen Sacklers.

Tidigare har bland annat Tate Modern i London och Louvren i Paris gjort samma sak.

Orsaken är att Sackler-familjen ligger bakom företaget Purdue Pharma som tog fram opiaten OxyContin. Från mitten av 1990-talet började tabletten att spridas i USA med hjälp av en sällsynt aggressiv marknadsföring och köpta läkare.

Lurade sjuka

Säljarna instruerades att säga att mindre än en procent av brukarna blev beroende av tabletterna. I själva verket var OxyContin lika beroendeframkallande som andra opiater, till exempel heroin som många gick över till.

Sacklers tablett har eldat på den fruktansvärda drogpeidemi som skakat det amerikanska samhället de senaste decennierna. Hur helvetet bröt loss skildras i den aktuella tv-serien "Dopesick", baserad på boken "Dopesick: Dealers, Doctors and the Drug Company that Addicted America” av Beth Macy, som visas på streamingtjänsten Disney+.

I serien visas hur Sacklers målmedvetet riktade in sin farliga drog mot det amerikanska så kallade rostbältet i Appalacherna, där arbetare sliter ut sig på tunga jobb i gruvor och fabriker.

OxyContin beskrevs som en "mirakelmedicin" mot värkande kroppar. Det dröjde inte länge innan tabletterna slog ut hela samhällen. Kriminaliteten ökade, barn lämnades vind för våg och människor dog av överdoser.

Och eländet har inte avtagit.

Antalet döda ökar

Mer än 93 000 amerikaner dog av drogöverdoser under 2020. Det är en ökning med 30 procent jämfört med året innan enligt siffror från den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC.

I snitt dör 130 amerikaner i opioidöverdoser dagligen. De höga dödstalen gör att USA som enda land i västvärlden har en fallande trend när det gäller medellivslängden.

President Joe Biden har fått kritik för att han inte har agerat tillräckligt för att tackla den pandemi om pågår parallellt med coronan i landet. Fängelse istället för behandling har inte varit någon effektiv hantering.

Köpt sig fria

Tusentals stämningar har riktats mot de stora läkemedelsföretagen, i synnerhet Sacklers. Tidigare i år började de avveckla Purdue Pharma för att istället starta ett företag som ska bekämpa den humanitära kris de en gång startade. De får aldrig tillverka opioider igen.

Genom miljarderna som en av världens rikaste familjer har tjänat på sina beroendeframkallande tabletter har de kunnat betala sig fria från juridiskt ansvar.

Miljontals amerikaner har blivit drogberoende, hundratusentals har dött, familjer har trasats sönder. Att världens största museer åtminstone tar avstånd från USA:s "elakaste familj" var på tiden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.