Lovisa Arvidsson

Vi vill inte ha skogsbaroner från en svunnen tid

Skogsbolagen måste se att hållbarhet lönar sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statliga Sveaskog är beredda att minska avverkningsnivåerna. Följer fler skogsbolag efter?
Statliga Sveaskog är beredda att minska avverkningsnivåerna. Följer fler skogsbolag efter?

Sveriges största skogsägare, statliga Sveaskog, har fått en ny vd.

Den förra fick sparken efter att konfliktnivån gentemot miljörörelsen och samebyar blev för hög. Det ser aldrig bra ut när aktivister ockuperar träd och ursprungsbefolkningen refererar till kolonisering.

Nu är det den nye vd:n Erik Brandsmas tur att försöka få till en bättre dialog. Men framför allt att få skogsbolaget att bli lite mer hållbara.

Hans första utspel handlar om att minska på avverkningsnivåerna. Åtminstone på kort sikt.

Yrvaket har man nämligen kommit på att den där Greta-generationen tycks vara någonting på spåren. Vilket är ungefär vad miljörörelsen och samebyarna länge har försökt påpeka: skogsindustrin håller på att såga av den gren vi alla sitter på.

Utarmar biologiska mångfalden

Trä som råvara är en viktig del av klimatomställningen. Men skogsavverkningen går för snabbt och på för stora ytor. Det utarmar den biologiska mångfalden och det påverkar motståndskraften i skogen negativt. Stora kalhyggen ökar risken för bränder. Renar får svårare att hitta mat.

Och inte minst, ett hållbart skogsbruk behövs för koldioxidlagring. Det är en viktig pusselbit i klimatomställningen. Det måste smälla högre än ständig tillväxt på skogsbolagens bankkonton.

Sveaskogs förändrade ton är välkommen. Förhoppningsvis är det fler skogsbolag som synar sin egen roll i klimatomställningen i sömmarna.

Kritik mot skogsindustrin

Det senaste året har kritiken mot skogsindustrin varit hård. I en granskning av Dagens Nyheter framträder en bransch som ogillar kritik och som jobbat hårt för att bestrida miljörörelsen. Enligt granskningen ska en informationskampanj ha koordinerats som basunerade ut att EU:s artskyddsdirektiv var en dödsstöt mot skogsägare.

Det visade sig vara en ren vantolkning. Men innan det blev känt hann ett stort antal centerpartister runt om i landet skrika sig hesa över skogsägare numera skulle behöva ha koll på varenda liten bofink.

Även myndigheten Skogsstyrelsen har varit märkbart irriterade på mediernas granskning av industrin. Generaldirektören Herman Sundqvist har vid upprepade gånger raderat eller "blivit av" med korrespondensen han haft med skogsindustrin.

Det där med offentlighetsprincipen kan ju vara en besvärlig grej ibland.

Skogsindustrin har en alldeles för viktig roll i klimatomställningen för att bete sig som skogsbaroner från ett annat sekel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln