Nu vill högern riva upp folks uppehållstillstånd

Börjar SD:s "frivilliga" återvandring nu?

Maria Malmer Stenergard och Henrik Vinge på presskonferensen i förmiddags.

Det var med bister min migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i förmiddags förklarade för pressen att fler med permanenta uppehållstillstånd ska utvisas. Intill henne log Sverigedemokraternas vice partiledare Henrik Vinge brett.

Inte så konstigt, kanske. Det som för bara ett par år sedan hade avfärdats som en sverigedemokratisk dagdröm genomförs nu av Sveriges regering.

Syftet med utvisningarna är att lösa problemen med integrationen. Hur ökad osäkerhet och stress för alla som trott sig ha rätt att stanna i Sverige ska bidra till detta specificeras inte.

Nu ska arbetet med att upptäcka personer att utvisa automatiseras. Och Malmer Stenergard och Vinge är tydliga med att det här bara är början. Regeringens mål är att göra det ännu enklare att dra in uppehållstillstånd, till och med permanenta.

I dag kräver en sådan åtgärd goda skäl, till exempel att personen har ljugit i sin ansökan eller begått brott. Efter fyra år krävs ännu starkare anledning.

Men det ska det nu bli ändring på. Inte ens de som sköter sig och gjort allt rätt kan vara säkra på att få stanna i Sverige.

– Det handlar bland annat om att utreda och föreslå lagändringar som gör det möjligt att återkalla uppehållstillstånd oavsett på vilken grund som tillståndet har meddelats, om grunden inte längre är uppfylld, säger Maria Malmer Stenergard på dagens pressträff.

Personen som har permanent uppehållstillstånd kan alltså inte påverka frågan själv. Blir M och SD:s vision verklighet räcker det inte att ha haft goda skäl att få stanna, att ha talat sanning, arbetat och blivit en del av det svenska samhället.

Frågan dök faktiskt upp i SVT:s partiledardebatt i söndags. Jimmie Åkesson skulle gärna ta bort de permanenta uppehållstillstånden helt. Ulf Kristersson svarade undvikande på frågan, trots upprepade påtryckningar från programledarna.

Statsministern ville inte säga om personer med permanenta uppehållstillstånd bör känna sig oroliga för att bli utvisade.

Nu fick vi svaret.