Mejla

Ingvar Persson

Man lämnar inte svamp i skogen

För torrt, slog Göran Persson fast

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det blir mycket svamp på bordet just nu. Jag förstår om det låter lite drygt, men det går inte att gå förbi ett stånd med guldgula kantareller och skogen är nästan full av dem. Dessutom börjar Karl-Johansvamparna komma upp och jag har hittat årets första trattkantareller.

Kantareller är godast när de kan tillagas direkt, med smör och kanske en smula vitlök, persilja och en liten skvätt vitt vin. Torkning fungerar för Karl-Johan och trattkantareller. Frysen är det sista räddningen. Att lämna dem i skogen är inte ett alternativ. Så gör man bara inte.

Jag antar att vi har haft svampväder. Värme och regn, växelvis. En klassisk svensk sommar helt enkelt.


Väder och klimat är inte samma sak. Jag har skrivit det i text efter text på den här ledarsidan. Men väder och klimat är inte heller helt olika saker. Kanske kan man säga att klimatet är summan av vädret under en längre tid.

Förra årets värmebölja är alltså en del av klimatet, precis som årets rekordvärme i Europa och orkanen Dorian som som slagit Bahamas i spillror och i förra veckan fick Donald Trump att ställa in resterna av sin Europaresa.

Det hade inte varit så konstigt om inte 2006 hade varit ett av de bästa svampåren någonsin

Det där lite längre perspektivet kan vara lite svårt för politiska ledare.
För 13 år sedan, 2006, uttalade sig Göran Persson om svamp, i en partiledarutfrågning. Av någon anledning frågade programledaren statsministern om han plockat någon svamp.

"Det finns ingen, det är för torrt", slog Göran Persson fast.

Det hade inte varit så konstigt om inte 2006 hade varit ett av de bästa svampåren någonsin. En torr och varm sommar som följdes av en regning höst hade fått kantareller och soppar att sticka upp sina hattar över nästan hela landet.

Sannolikt hade Göran Persson tagit plats i kampanjbussen innan regnet kom, och därmed missat hela festen.


Nu spelade det ingen större roll. Persson har nu en gång för alla den där sortens auktoritet som gör att alla i TV-studion accepterade att kantarellerna torkat bort, fast de egentligen visste bättre.

Som en bild av politikens valhänthet inför klimatfrågan

"Jag kan inte låta bli att undra var Göran Persson letar svamp någonstans" skrev Lotta Gröning, på den tiden debattredaktör i Aftonbladet.

Den gången hade statsministerns bristande känsla för tillståndet i naturen kanske ingen större betydelse. Förmodligen kunde Persson ändå få en smörgås med nyplockade kantareller, och vi andra kunde ju njuta av skörden.

Men som en bild av politikens valhänthet inför klimatfrågan kanske det där svaret ändå kan vara en tankeställare. Forskningen är entydig, vi håller på att förstöra klimatet på jorden på ett oåterkalleligt sätt.

Problemet är att varken vi som privatpersoner eller de politiker vi väljer alltid klarar av det perspektivet. Vi lever med vädret, och konstaterar att det trots allt ser ut att bli ett riktigt bra svampår i år också.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu är jordens resurser slut

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Klimatförändringar

Göran Persson

Svamprecept