Ingvar Persson

Nationalism präglar världens största val

Allt mindre utrymme för tolerans

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det går liksom inte att komma förbi skalan om man ska prata om valet i Indien. Omkring 900 miljoner indier har rätt att delta i valet. Sedan det senaste parlamentsvalet för fem år sedan har 83 miljoner nya väljare tillkommit. 543 parlamentsledamöter ska väljas och under de 39 dagar valet genomförs kommer omkring en miljon vallokaler att ta emot rösterna.

Så där skulle man kunna fortsätta. Dimensionerna i världens största demokratiska val går liksom inte riktigt att ta till sig.

Ändå handlar naturligtvis också detta val om politik. När de första vallokalerna öppnade den 11 april stod den indiska politikens två huvudmotståndare under de senaste årtiondena åter på var sin sida.

En jordskredsseger senast

Regeringen och premiärminister Narendra Modi företräder det hindinationalistiska BJP. Det senaste valet, 2014, innebar en jordskredsseger för partiet.

Oppositionen leds av Rahul Gandhi från kongresspartiet, och ja han är barnbarn till Indira Gandhi. Det senaste valet innebar en fullständig katastrof för det parti som länge hade monopol på den politiska makten i Indien.

På ett plan handlar valet om ekonomi. För omvärlden har Modi framställt sig som en liberal reformator av den hårt reglerade indiska ekonomin. Modi själv skulle antagligen säga att han lyckats. Tillväxten i den indiska ekonomin är högst bland världen stora länder. Å andra sidan räcker inte de nya jobb som skapas till, och klyftorna växer.

I valet lovar Kongresspartiet bland annat en lönegaranti för den fattigaste delen av befolkningen.

Våldsam nationalism

Samtidigt finns också en djupare motsättning. Modis BJP företräder en stundtals våldsam hinduisk nationalism. Under hans tid som regeringschef i delstaten Gujarat dödades minst 1 000 muslimer i kravaller som myndigheterna avstod från att slå ner.

Kongresspartiet är i alla fall i teorin trogen principen om Indien som en sekulär stat och ett multietniskt samhälle. Samtidigt har partiet haft svårt att hålla avstånd till den enorma korruptionen.

Den sista valomgången hålls den 19 maj. Den 23 maj ska rösterna räknas och enligt planerna ska resultatet presenteras redan samma dag.

Konflikten med Pakistan har spelat regeringen i händerna och oavsett vem som visar sig ligga bakom nattens attentat i Sri Lanka kommer det att påverka valet i Indien. Enligt opinionsundersökningarna kommer Modis BJP att vinna, om än med mindre marginal än för fem år sedan. Det är möjligt att tillväxten i så fall fortsätter och Indien blir ett mer attraktivt land för utländska investerare, precis som Modi lovar.

Det är också möjligt att utvecklingen mot allt mindre tolerans fortsätter, och att konflikten med granlandet Pakistan trappas upp.

Världen kan vara på väg att få ett problem. Och som allt annat som har med Indien att göra kan det bli stort.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.