Ledare

Rika knarkare bor ju också i Sverige

Stefan Löfven har rätt i att alla medborgare måste ta sitt ansvar mot brottsligheten

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Knark
Knark

LEDARE

Det mest provocerande man kan göra i Sverige i dag är att antyda att välmående och trygga medborgare är en del av samhället.

I veckan gjorde statsminister Stefan Löfven den ofarliga spaningen att folk som köper droger finansierar kriminella grupper. Och eftersom en rapport från Brottsförebyggande rådet visat att de främst är ungdomar från rika stadsdelar som använder narkotika så efterlyste statsministern lite självinsikt.

Samband med svart ekonomi

Det skulle han inte ha gjort. Det är både pinsamt och bagatelliserande, säger M-ledaren Ulf Kristersson. Det är populism, anser Robert Hannah som sitter i Liberalernas partistyrelse.

Statsminister Stefan Löfven

Ungefär så här lät det också när dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) för något år sedan noterade att våldsvågen i Malmö har ett samband med den svarta ekonomin i staden. Om detta är alla överens. Men när Ygeman yttrade att folk som köper smuggelsprit, åker svarttaxi och klipper sig för en femtiolapp gör sig till en del av den organiserade brottslighetens näringskedja så blev folk vansinniga.

Vad är det frågan om?

Självklart är brottsbekämpning framför allt polisens ansvar, och i går meddelade regeringen att man ger Polismyndigheten i uppdrag att stärka arbetet för att bekämpa handeln med narkotika. Men det är dags att göra upp med romantiken kring låga priser och glamourknarkande.

Går under i gängkrig

Den svarta ekonomin kontrolleras helt eller delvis av kriminella organisationer som med sitt våldkapital kan se till att affärstransaktionen blir smärtfri för de vanliga svenskar som är på jakt efter nöjen som billig falafel, en prisvärd renovering eller en lina kokain på krogen. Den organiserade brottsligheten har leverantörer, målvakter, svart arbetskraft, fakturaskrivare och torpeder för att verksamheten ska kunna rulla på. Men utan köpare finns det ingen marknad. Och knarkköparna bor ofta i Danderyd, Lidingö och Täby.

Att säga det borde inte vara särskilt kontroversiellt.

Trots de växande klyftorna så ligger de här orterna faktiskt i samma land där unga killar går under i gängkrig om vem som ska sälja knark till de rika som festar kring Stureplan.


Publisert:

LÄS VIDARE

De rikas lyxknark föder gängkrigen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Danderyd

Anders Ygeman

Stefan Löfven

Robert Hannah

Ulf Kristersson

Ekonomisk utsatthet