Mejla

Ingvar Persson

Alla behöver en rast från jobbet

Både hälsan och arbetsresultatet blir bättre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Hos Vårdguiden 1177 i Västra Götaland har de anställda sjuksköterskorna fått schemalagda raster där de kan lämna arbetsplatsen och telefonen. Promenader och pussel påstås vara populära sätt att samla tankarna och få ny kraft. Resultatet har blivit färre sjukskrivningar och snabbare svar på människors frågor. Det kunde Sveriges Radio berätta i går.

— Sjuksköterskorna upplever att de är mer koncentrerade och piggare, säger Annette Wollin som är enhetschef i Skövde.

Raster kan uppenbarligen vara produktiva, något att tänka på för lokalpolitikerna i Bromölla som oroar sig för att kommunens personal ska ägna arbetsdagen åt att be.

Arbetet har blivit flexiblare

För många har den tekniska utvecklingen inneburit ökad flexibilitet i arbetslivet. Många av våra arbetsuppgifter kan utföras varifrån som helst, och kanske när som helst. Det märks inte minst nu när många måste bestämma sig för om vi kan ta semester från mejl och telefon.

Flexibilitet kan innebära frihet, men den skapar också påfrestningar. Enligt fackförbundet Unionen har fyra av tio privatanställda tjänstemän någon gång funderat på att byta jobb på grund av stress.

Vid sidan om sådant som hög arbetsbelastning och bristande ledarskap anger många kraven på att alltid vara nåbar som en av orsakerna bakom stressen.

Bunden vid jobbet

Det finns andra problem. På delar av arbetsmarknaden saknas flexibiliteten nästan helt och hållet. När LO för några år sedan frågade sina medlemmar visade det sig att var tredje kvinnlig LO-medlem inte ens kunde gå ifrån arbetsplatsen för ett toalettbesök.

Bland LO-medlemmarna är det bara en bråkdel som över huvud taget kan arbeta hemifrån.

Många gånger skulle vi må bra av att ha större möjligheter att själva styra vårt arbete. Samtidigt behöver det finnas gränser och tydliga möjligheter att koppla bort jobbet. Det exemplet från Vårdguiden visar är att det inte bara är viktigt för att vi ska må bra, utan också för att vi ska kunna arbeta bra.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Unga mår dåligt av nyliberalism

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad

Psykisk ohälsa

Stress

Hälsa