Mejla

Anders Lindberg

Viruspreppa med Patrik Oksanen

Podcasten Höjd beredskap preppar med Patrik Oksanen och pratar försörjningsberedskap med Sveriges snusgeneral Patrik Strömer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dagens avsnitt av Höjd beredskap intervjuar vi den säkerhetspolitiska experten Patrik Oksanen på tankesmedjan Frivärld. Som mångårig prepper delar han med sig av sina tips och trix för att klara hemberedskapen vid en kris.

– Det är du som lyssnar som är Sverige första beredskapslinje, oavsett vilken typ av kris som kommer, säger Oksanen.

Hur du blir Sveriges första beredskapslinje ger Patrik Oksanen massor av bra tips på i veckans avsnitt av Höjd beredskap.

Det glädjande beskedet är att det inte är särskilt svårt att bli väl förbered.

– Har du en extragrej av allt i matförrådet, ja men då klarar du dig i en vecka om du har ett normalhyfsat förråd och inte lever ett 7-Eleven-liv och handlar din frukost i närmsta 7-Eleven-butik.

– Att kunna klara sig själv är det kanske mest solidariska du kan göra i en krissituation, det ger dig också möjlighet att kunna hjälpa andra i din omgivning, är Patrik Oksanens besked.

Vi intervjuar även Sveriges snusgeneral Patrik Strömer, Generalsekreterare i Svenska Snustillverkarföreningen och ansvarig för totalförsvar hos livsmedelsföretagen.

Enligt Patrik Strömer finns lager av råvaror för några veckor i Sverige.

Till skillnad från vad man skulle kunna tro givet de tomma butikshyllorna på flera platser i landet förra helgen har livsmedelsföretagen märkt av svenskarnas ökade matinköp ganska lite.

Enligt Patrik Strömer klarar Sverige sig ett år matmässigt, men den kritiska frågan är enligt Strömer hur maten som finns kommer alla till del.

Rörande svenskarnas förberedelser är Patrik Strömer tydlig med vad han tycker:

– Det var på tiden!, säger han i Höjd Beredskap.

Dagens avsnitt av och med Amanda Wollstad och Anders Lindberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.