Mejla

Pernilla Ericson

Ingen kan bortse från Greta-vågen

EU-valet: Grön framfart i Europa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg talade i Europaparlamentet i april.
Greta Thunberg talade i Europaparlamentet i april.

LEDARE

Röstdeltagandet i årets EU-val var det högsta sedan 1994. Många unga i Europa röstade för första gången. Högerpopulisterna vann som befarat mark, men en desto större skräll är framgången för den gröna rörelsen. Det är dags att på riktigt tala om Greta Thunberg-effekten.
I Tyskland, en av Europas värsta miljöbovar sett till utsläppen, har 33 procent av de unga väljarna i åldrarna 18–29 röstat grönt. De Gröna får 20,8 procent av rösterna. När Greta Thunberg i mars ledde klimatmarschen Fridays for future i Tyskland var uppslutningen enorm – 20 000 unga deltog. “Den äldre generationen har misslyckats med att tackla den allvarligaste kris mänskligheten stått inför”, sa hon från scenen i Berlin.

Blev landets tredje största

I Frankrike ökade Yanick Jadots gröna parti till att bli landets tredje största, med 13,1 procent. På Irland nådde det gröna partiet 15 procent av rösterna.
I Sverige slogs Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet under valrörelsen om att profilera sig som landets starka gröna röst i Europa.

I december talade Greta Thunberg på FN:s klimatmöte i Katowice.
“Många säger att Sverige bara är ett litet land, och det spelar ingen roll vad vi gör. Men jag har lärt mig att man aldrig är för liten för att göra skillnad. Och om ett par skolbarn kan få rubriker över hela världen bara genom att inte gå till skolan, tänk er vad vi kan göra tillsammans”, sa hon.

2022 har Greta rösträtt

Den gröna gruppen i Europaparlamentet ökade nu med över 20 mandat. Värt att notera är att Greta Thunberg aldrig tagit ställning för något parti, men hon knuffar med enormt genomslag upp klimatfrågan på agendan. Gör den omöjlig att bortse från.

År 2022, när det är riksdagsval i Sverige, har hon och många i hennes generation rösträtt. Det kommer att påverka alla partier. Både de som aktivt tar itu med klimatkrisen – och de som gör allt för att tona ner hotet.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Klimatet huvudfråga i tyska EU-valet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

EU-valet

Klimatförändringar

Greta Thunberg

Tyskland

Europa

Högerpopulism