Mejla

Jonna Sima

Reinfeldt tror man kan tänka sig frisk

Har skrivit en rapport om att jobba till 75

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldt vill att vi ska uppmuntras att arbeta längre när befolkningen åldras.
Fredrik Reinfeldt vill att vi ska uppmuntras att arbeta längre när befolkningen åldras.

LEDARE

Varje gång Fredrik Reinfeldt uttalar sig numera, ofta för att presentera ännu en framtidssiande rapport, slås man av att han verkar vara en till freds man. Inte ens respektlösa kommentarer om hans politiska arv från partikollegor verkar röra Reinfeldt i ryggen. Att starta om med ny familj och ny karriär efter femtio verkar ha gjort den tidigare statsministern gott.

Problemet är att han verkar tro att alla andra funkar likadant.
I går presenterade han en rapport om att arbeta till 75 år för Delegationen för senior arbetskraft.

Tar upp Karl Lagerfeldts livslånga karriär

Att det är just Fredrik Reinfeldt som fått uppdraget har inte bara med att han blivit en flink rapportförfattare eller att han nyligen gett ut två böcker på just temat att arbeta längre. I rapporten, som har en personligt kåserande ton, förstår man att den före detta statsministern blivit tillfrågad på grund av en intervju som han gav till Dagens Nyheter 2012. Där öppnade han för ett nytt slags arbetsliv med flera jobbyten om det gamla blir för tungt.
Samma tes driver han i dag och inleder med den nyligen avlidne modeskaparen Karl Lagerfeldt som exempel. Chanels stjärndesigner jobbade minsann in i det sista som 85-åring!
Men problemet är knappast att personer i kreativa yrken inte kan fortsätta jobba efter pensionsåldern. Utmaningen är i stället att medelpensioneringsåldern för hela LO-kollektivet 63,8 år. Det ger en väldigt låg pension, och än lägre i framtiden.

Stabila socialförsäkringar

Reinfeldt är medveten om fakta men verkar ändå tro att är en inställningsfråga snarare än slitna kroppar. Tänk om, tänk nytt. Sjuttio är det nya femtio, säger den vältrimmade småbarnspappan.
Den som vill lösa framtidens demografiska utmaning med allt fler äldre måste ta itu med det gravt underfinansierade pensionssystemet. Det behövs stabila socialförsäkringar för att ställa om i arbetslivet och en arbetsmiljö som får våra kroppar att hålla genom decennier. Det går tyvärr inte att tänka sig frisk.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Höjd pensionsålder är en förolämpning

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmiljö

Arbetsmarknad

Fredrik Reinfeldt