Mejla

Anders Lindberg

Vi har nog inte sett det sista av Ekeroth

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I dag kom domen mot Kent Ekeroth (SD) för att han klippte till en man i en krogkö i höstas. Tingsrätten dömer riksdagsledamoten för ringa misshandel till böter på närmare 40 000 kronor.

Domen kommer att överklagas men analytiker från höger till vänster verkar vara överens: Ekeroth är nu körd som politiker. Även partiets gruppledare Mattias Karlsson har uppmanat honom att lämna sin riksdagsplats.

Men frågan är fel ställd.

Det vi borde fundera över är varför en karaktär som Kent Ekeroth fått hållas så länge. Måste han bryta lagen innan partiet sätter stopp?

Omfamnar Ekeroth

Ekeroth har under många år varit porten till SD:s undervegetation på nätet. Genom att hela tiden befinna sig på gränsen har han eggat på partiets nätaktivister medan Jimmie Åkesson gjort allt för att framställa SD som ett utåt sett rumsrent parti.

Som Expo skriver:
"Om SD:s partiledning hade menat allvar med sin så kallade nolltolerans mot rasism, borde Ekeroths politiska karriär sedan länge vara över."

Det var Ekeroth som samlade in pengar till SD-nära "Avpixlat" och som registrerade sidan hos Patent- och registreringsverket. Han registrerade även webbdomänen till "Nyheter Idag".

Problemet med Kent Ekeroth är inte i första hand de återkommande krogbråken, även om det är märkligt att partiet accepterar dem.

Det obehagliga är vad omfamnandet av Ekeroths politiska gärning säger om Jimmie Åkesson.

Inte sett det sista

Den vanligaste gissningen brukar vara att Kent Ekeroth har någon hållhake på övriga partiledningen, att han sitter på komprometterande material som bandinspelningar eller e-post.

Men det troligaste är att SD helt enkelt behöver Ekeroth för att hålla gräsrötterna på gott humör. Hans imperium på sociala medier med sajter och nättroll utgör i praktiken partiets stormtrupper.

Vad som händer med honom och hans fans på nätet nu är skrivet i stjärnorna.

Bildar han eget parti?

Eller blir han sociala mediamogul på riktigt?

En sak är nog säker - svensk offentlighet har inte sett det sista av Kent Ekeroth.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kent Ekeroth

Jimmie Åkesson