Mejla

Daniel Suhonen

Vilken politik kommer efter Stefan Löfven?

Kanske ser vi början på slutet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven räddade Socialdemokraterna tillbaka som regeringsparti. Men det som kommer sedan måste handla om politiken.
Stefan Löfven räddade Socialdemokraterna tillbaka som regeringsparti. Men det som kommer sedan måste handla om politiken.

Kanske är det inte det exakta slutet på Stefan Löfvens tid som partiledare vi ser nu. Men kanske är det början på slutet.
Jag kommer då tänka på de dagar som nu passerar, dessa presskonferenser, de hårda orden mot Vänsterpartiet.
När den dagen är här kommer jag tänka på att det var hit han ville. Hit till ett liv efter Alliansen, där Socialdemokraterna alltid sitter i regering med vem som helst under vilka villkor som helst. Där Socialdemokraterna varken är höger- eller vänster. Man är framåt. Framåt visade sig dessvärre vara en våt dröm för Svenskt näringsliv och Fastighetsägarna. Löfven ledde oss till ett läge där en socialdemokratisk regering under samma mandatperiod avskaffat värnskatten, skapat svår splittring i LO och nu med full kraft sår in marknadshyror, jo det är faktiskt det, i nyproduktion av lägenheter. Snart i ett kvarter nära dig. Fröna växer sakta, men de växer. Löfven sådde dem. Han ville det.

Löfven måste visa V respekt

Januariavtalet är ett jävla skit, nu har vi baxat det ända hit. Det måste ta slut någon gång.
En vacker dag, om inte allt för länge kommer något annat. En socialdemokrati efter Löfven. Det finns ingen dramatik i detta. Det bara är så. Det kan bli efter valet 2022, kanske på en extra kongress i mars 2023. Eller redan i höst, om Löfven nu faller på de snubbeltrådar han själv spunnit och Vänsterpartiet i två år högljutt sagt att man kommer att hålla upp för honom.
De höll vad de lovade. Han väljer nu att snubbla.
Faller han blir fallet hårt. Nyval där kanske SD och högern kan bilda regering. Inte bra för LO-kollektivet. Därför måste regeringen sätta sig ner med Vänsterpartiet och lösa denna kris. Båda måste bjuda till men Löfven måste visa V respekt. Regeringskrisen bör kunna undvikas. Januariavtalet justeras. Om inte faller Löfven på eget grepp.
Det är dags att socialdemokratin som rörelse börjar fundera på vad som kommer efter Löfven-eran, gärna i tid denna gång. Och att vi för en gång skull börjar med rätt fråga. Politiken. Vad är socialdemokratins uppgift? Är det att agera dörrmatta för nyliberala reformer eller är det att stå upp för något eget? En socialdemokratisk politik. Att företräda de egna väljarna och bygga något vi tror på. Är det så illa?

Läget bättre än på länge

Den senaste tiden har jag hört det där andra vara på väg. Magdalena Andersson talar om jämlikhet på ett sätt som gör mig varm om hjärtat så att jag tänker: Det där vill jag vara med och jobba för. Ardalan Shekarabi har en pensionspolitik som om den bara sjösätts kan försätta berg och vinna en folkomröstning. Det finns fler där bakom, både idéer och begåvningar. Läget är på det sättet bättre än på länge.
Stefan Löfven räddade Socialdemokraterna tillbaka som regeringsparti. Men det som kommer sedan måste handla om politiken.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.