Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Glöm inte Angered, Morgan Johansson

Gängen nöts ned av tid och samarbete

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Morgan Johanssons (S) besök i Göteborg inleddes med ett samtal om trygghetsskapande insatser i Biskopsgården.
Morgan Johanssons (S) besök i Göteborg inleddes med ett samtal om trygghetsskapande insatser i Biskopsgården.

LEDARE

ANGERED

Runt Sjumilahallen i Biskopsgården går det att räkna till uppemot tio uniformerade poliser och minst två av deras bilar. Ett gäng unga killar som anländer till idrottshallen för att träna basket tittar undrande på dem men får lugnande besked.

– Ingenting har hänt, säger deras tränare.

Poliserna skickas ofta till Biskopsgården för att bidra till en känsla av trygghet när de inte behövs på någon utryckning. Det kan ses som en blandning av vad justitieminister Morgan Johansson (S) anser är de två nödvändiga komponenterna i bekämpningen av gängkriminaliteten.

– Vi måste kombinera det förebyggande arbetet med det brottsbekämpande, säger Morgan Johansson till Aftonbladet ledare.

Justitieministern är på plats i Göteborg för att prata om stadens trygghetsskapande insatser och ser med tillförsikt på hur regeringens politik ska kunna hjälpa till.

Men det finns ett bekymmer: gängkriminalitet tar lång tid att nöta ned, men det finns inga försäkringar om ett långsiktigt engagemang i frågan.

Framgång i Angered

Samma dygn som Morgan Johanssons Göteborgsbesök detonerade en laddning vid en entrédörr i närheten av Järntorget på andra sidan älven. Tio dagar tidigare fick en flicka splitterskador i Länsmansgården en bit norrut. Ett 40-tal fönsterrutor skadades av samma smäll. Sprängningar har nu blivit så vanliga i Sverige att det har uppstått en ny typ av ärende hos försäkringsbolagen, berättade Sveriges Radio förra veckan.

Trots det är stämningen optimistisk under justitieministerns möte med lokala företrädare för bostadsbolag, avhopparverksamhet och rättsväsende i Biskopsgården.

Utmaningarna med gängkriminaliteten går att hantera om hela samhället samarbetar. Alla verkar vara överens om den saken när de talar med ministern.

Dagen efter mötet delar Morgan Johansson ut ett pris för just sådana gemensamma insatser till lokalpolisen och stadsdelsförvaltningen i Angered i Göteborg. Polisen har samarbetat med olika brottsbekämpande myndigheter för att sätta press på ett släktbaserat kriminellt nätverk i stadsdelen. Stadsdelsförvaltningen har å sin sida fokuserat på den påverkan sådana parallella samhällsstukturer har på exempelvis socialsekreterare.

Polisinsatsen har resulterat i 4 000 färre brottsanmälningar i region nordost i Göteborg jämfört med 2016.

Samtidigt noterar lokalpolisområdeschef Ulf Merlander i sitt tacktal att det krävs 10-15 års arbete för att bryta trenden i ett område som präglas av gängkriminalitet. Det här är bara början.

”För ryckigt från politiken”

I politiska termer handlar det om tre-fyra mandatperioder. Intresset för en kriminalpolitik som jobbar på flera fronter kan hinna svalna på den tiden.

Erik Nord är chef för polisområde Storgöteborg. Han tycker att det kan vara för ryckigt från politiskt håll.

– Vi hade mått bättre av lite mer långsiktighet. Under många år har jag sagt att det skulle behövas någon form av polisbeslut som sträcker sig över mandatperioderna, säger Erik Nord.

Morgan Johansson hänvisar till den trygghetsberedning som regeringen tillsatte i mars i år. Den ska lägga grunden för en brett förankrad hantering av kriminaliteten.

– Där ingår alla partier och den ska lägga fast en mer långsiktig politik, säger Johansson.

Den ska dock vara klar först 2024. Då kan Ulf Kristersson (M) vara statsminister.

– En högerregering hade inte alls prioriterat det förebyggande. Det är en del av deras ideologi, säger Johansson.

Oavsett partifärg går det dock inte att förneka vikten av ett helhetsgrepp för att hantera gängkriminalitet. Titta bara på det framgångsrika arbetet i Angered.

Morgan Johansson och hans efterträdare gör klokt i att påminna sig själva om det under de kommande 10-15 åren.


Chatta om kriminalpolitiken med Atle Morseth Edvinsson. Chatten startar klockan 09:00 men du kan skriva inlägg redan nu.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccinet mot Trump heter inte Annie Lööf

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Morgan Johansson

Kriminella nätverk

Angered

Biskopsgården

Kriminalpolitik