Mejla

Jonna Sima

Löfven måste våga reta Lööf

Januariavtalet har blivit en munkavle för S

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsminster Stefan Löfven måste stå upp för socialdemokratisk politik, även om den inte gör Centerpartiets Annie Lööf glad.
Statsminster Stefan Löfven måste stå upp för socialdemokratisk politik, även om den inte gör Centerpartiets Annie Lööf glad.

LEDARE

I helgen blev Annie Lööf arg på Aftonbladets ledarsida. Det berodde på en krönika om att Centerns krav på att göra det enklare att säga upp folk är en dålig idé, eftersom det leder till att tryggheten på jobbet försämras och att hälsan och tilltron till samhället påverkas negativt.

På Twitter skrev Annie Lööf till Aftonbladets politiska chefredaktör, Anders Lindberg, att Socialdemokraterna gått med på att genomföra liberala reformer för att kunna behålla makten efter valet. "Hade du hellre sett att (C) valde det andra regeringsalternativet? Nej, just det."
Men Aftonbladets ledarsida sitter inte i regeringen. Vi tycker det är lika dumt att inte låta facken och arbetsgivarna sköta Las-förhandlingarna ostört som att Centerns och Liberalernas ultimatum i Januariavtalet har lett till sänkta skatter och utökade Rut-avdrag för de med högst inkomster.
Det tycker säkert Stefan Löfven också.

Måste driva egna frågor

Problemet är att januariavtalet har blivit en munkavle för Socialdemokraterna. För att behålla ett stabilt regeringsunderlag vågar inte statsministern eller övriga statsråd reta upp de liberala partiledarna. Den strategin kan bli förödande på sikt.
2020-talets socialdemokrater kan helt enkelt inte köpslå med alla ideal. "Politik är att vilja (hålla samarbetspartierna på gott humör)" är en usel devis. I nuläget har partiet hamnat i en rätt hopplös position där de tvingas försvara politik de egentligen inte står för. Men precis som Centerpartiet fortsätter att slåss för en privatisering av Arbetsförmedlingen och Liberalerna för ännu större skattesänkningar måste Socialdemokraterna driva sina egna frågor. För det kommer en ny valrörelse, och den är bara ett drygt år bort.

Inte Annie Lööfs röst S behöver

I förra veckan flyttade partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) fram positionerna om arbetskraftsinvandringen. Hon markerade att Socialdemokraterna vill gå längre än regeringen som helhet och att partiet från grunden vill förändra ett system som blivit fullt av fusk och utnyttjande av arbetskraft.

Förhoppningsvis är det första steget i en ny strategi. För det behövs.
Brottsligheten, äldrevården, skolan och jämlikheten är andra områden som Socialdemokraterna måste formulera egna politiska lösningar kring. Centerpartister kommer säkert inte bli glada över förslagen, och det är själva poängen. För är det verkligen Annie Lööfs röst socialdemokratin behöver på valdagen? Nej, just det.

Chatta med Jonna Sima. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccinet mot Trump heter inte Annie Lööf

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Centerpartiet

Januariavtalet (JA)

Stefan Löfven

Annie Lööf

Lena Rådström Baastad