Mejla

Zina Al-Dewany

Rika föräldrar är din bästa investering

Låt dig inte luras av Nyamko Sabuni

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Föräldrarna spelar allt större roll för barnens utsikter. Framgångssagorna är undantag som blir allt färre.
Föräldrarna spelar allt större roll för barnens utsikter. Framgångssagorna är undantag som blir allt färre.

LEDARE

”Man behöver inga rika föräldrar för att köpa en bostad. Man behöver ett arbete.” Inte konstigt att Nyamko Sabunis (L) uttalande väckte känslor. Det finns människor med ett eller flera jobb som inte har råd med en bostad. Samtidigt är fler föräldrar än tidigare medlåntagare till deras vuxna barns lägenhet. Vi svenskar är dåliga på att erkänna det, men det finns många delar av livet som blir allt mer beroende av vilka föräldrar du har.

Bara en femtedel av svenskarna tror att högutbildade föräldrar ger ett försprång i livet, enligt OECD. Trots det visar forskning motsatsen.

Åttio procent av de med två högutbildade föräldrar har själva en eftergymnasial utbildning. För de utan högutbildade föräldrar är siffran bara 25 procent. En högre utbildning betyder även längre livslängd, bättre hälsa och en starkare ekonomi. Det betyder också att dina barn kommer klara sig bättre i grundskolan – föräldrarnas utbildningsnivå spelar idag större roll än tidigare för elevers snittbetyg. En utveckling som eldas på av friskoleföretagen.

Ett exempel är Almegas uppmärksammade remissvar, där de inte tyckte att ambitiösa elever skulle ”tvingas ihop” med de omotiverade. Det är en “osund form av utjämning som sker på bekostnad av eleverna med goda förutsättningar”. De kunde lika gärna ha skrivit att de begåvade barnen skulle slippa omotiverade klasskompisar. Det är ju den segregationen som skolföretagen tjänar pengar på. Men ojämlikheten slutar inte i skolan.

Även äldreomsorgen har sina gamar. Det vet välfärdsmiljardären Peje Emilsson, som lanserat ett lyxboende för rika pensionärer. De ”tycker ju naturligtvis på ålderns höst att det är trevligt att umgås med gelikar.” Medgrundaren Leif Östling talar klarspråk: ”Jag brukar säga att naturen inte är jämlik heller. Vi har olika genetiska förutsättningar. Så hela det begreppet är ett teoretiskt begrepp – det är mot Darwin och Darwins teorier. Det är inte bara en social fråga. Det ligger nedärvt i vår biologi”.

Men när forskare tittar på vilka familjer som i generationer behåller sin förmögenhet så är de beroende av just inkomster och ägande – inte IQ, utbildning eller något biologiskt ”nedärvt”.

Trots dessa miljardärer som blir rika på vårt arbete, våra skattepengar och den växande ojämlikheten, har vi svenskar fortfarande en hög tilltro till att hårt arbete lönar sig.

Att ditt arv inte är avgörande för din framtid.

Kanske beror det på ”framgångssagor” om vårdbiträdet som blev minister, förortsungen som blev fotbollsproffs och svetsaren som blev statsminister. Men de här berättelserna är undantag som blir allt färre. Men rika föräldrar blir allt viktigare, inte bara för att köpa en bostad.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven borde inte ha tagit Vänstern för givet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zina Al-Dewany

Skola & utbildning

Nyamko Sabuni

OECD

Leif Östling