Mejla

Ingvar Persson

Terroristerna får inte segra

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Turkiska myndigheter jagar just nu den eller de som i natt gick in på nattklubben Reina i Istanbul och dödade minst 39 människor. Det som skulle bli en fest för ett nytt och bättre år förvandlades på ett ögonblick till ännu en blodig massaker.

Vi vet fortfarande inte vilken av de konflikter som plågar landet och regionen som fick gärningsmannen eller gärningsmännen att begå massmordet. Ingen grupp har ännu så länge tagit på sig ansvaret. Ändå vet vi vilket syfte terroristerna haft.

Terrorns yttersta mål är nämligen alltid det samma, att slå sönder vardagen och skapa rädsla och osäkerhet.

Bilderna från Istanbul är unika, och ändå bekanta. Det är människor som velat umgås, fira och festa men som drabbats av död och skräck.

Så såg det ut efter terrorattentaten i Paris där människor dödades när de skulle lyssna på musik, se på fotboll eller äta på restaurang. Så såg det också ut i Nice när en lastbil förvandlade strandpromenaden till ett blodigt slagfält, och så såg det också ut i Berlin när människor mejades ner bland julmarknadsstånden på Breitscheidplatz.

Och terror fungerar. Attacker mot öppenhet och gemenskap leder väldigt ofta till hårdare kontroll, djupare motsättningar och mindre frihet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger nu att terroristernas mål är att skapa kaos och demoralisera det turkiska folket. Han försäkrar att den turkiska nationen kommer att kämpa till slutet.

Det borde vara en kamp för att försvara öppenhet och demokrati. Men i dagens Turkiet är risken stor att det i stället betyder hårdare repression, fler fängslade journalister och nya inskränkningar av oppositionens möjligheter att verka.
Och då är det terrorn som segrar.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Istanbul

Turkiet

Recep Tayyip Erdogan