Mejla

Anders Lindberg

Ebba Busch borde också tacka för sig

När Lars Adaktusson tillhör de rimliga i KD har det gått långt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mitt under regeringskrisen på försommaren ringde telefonen hos polisen i Uppsala.
Det var Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch som ville erkänna sig skyldig till grovt förtal i ett Facebookinlägg. Hon skrev på ett strafföreläggande med en påföljd på villkorlig dom och 60 000 kronor i böter.

Det blev alltså ingen rättegång men ett strafföreläggande har i praktiken samma effekt som en dom.

– Den enda skillnaden är att strafföreläggandet vinner laga kraft på en gång, det gör inte en dom som man har rätt att klaga på, säger Anders Jakobsson, överåklagare.

Villkorlig dom är ingen liten sak. Inte 60 000 kronor i böter heller. Ingen annan partiledare har någonsin varit i närheten av något liknande. Tvärtom är det normala att folk tar time-out redan när en förundersökning inleds.

Men inte Ebba Busch.

Det finns många frågetecken från polisutredningen som är obesvarade. Det märkligaste är den mystiske man som knackade på hemma hos Esbjörn Bolin, 81, vars hus Ebba Busch vill köpa.

– En person lämnar över ett kuvert, säger ingenting, vänder sig om och går, säger Esbjörn Bolins ombud i polisförhör.

Polisens utredare har aldrig lyckats klarlägga vem som gjorde påhälsningen, men kuvertet innehöll alltså samma uppgifter - en dom - som Ebba Busch omtalade i det aktuella Facebookinlägget.

Vem var den mystiske mannen?

Frågan blir liksom hängande i luften.

Det finns ingenting normalt i detta. Att den som inte vill sälja sitt hus till en ledare för ett riksdagsparti får påhälsning i sitt hem. Att den som åtar sig att företräda någon i en tvist mot en toppolitiker blir förtalad inför hela internet.

Och ännu återstår själva rättegången om huset. Ebba Busch vinner säkert, dessutom har Esbjörn Bolins ursprungliga ombud hoppat av efter förtalet.

Men vad har då Ebba Busch egentligen vunnit?

Ett hus, absolut. Men många känner nog sympati för Esbjörn Bolin. Och politik är en förtroendebransch som Fredrik Reinfeldt uttryckte saken.

I veckan kom första DN/Ipsos efter sommaren. I den har Kristdemokraterna sjunkit till fyra procent och balanserar på riksdagsspärren. De senaste två åren har varit en remarkabel resa nedåt för KD.

I maj 2019 låg KD på tvåsiffriga tal och närmade tig 12 procent i Poll of polls, ett snitt av alla opinionsmätningar. Just nu är medelvärdet 4,3. Närmare två tredjedelar av väljarna har försvunnit.

Och Ebba Busch ledarskap börjar nu ifrågasättas.

Lars Adaktusson, tidigare andre vice partiordförande, vill i Svenska Dagbladet sätta "människovärde framför maktinnehav" och kritiserar hur nära KD kommit SD.
"Även om både KD och SD över tid har förändrats och idag kan träffa gemensamma uppgörelser måste idén om ett nytt ”högerblock” avvisas." skriver han.

Det är praktiken en misstroendeförklaring av den nuvarande partiledningens strategi.

Den fråga kristdemokraternas medlemmar nog borde ställa sig om det verkligen finns utrymme för ett KD utan andra idéer än att ligga dikt an Sverigedemokraterna. Varför skulle inte väljarna rösta på originalet istället?

För ett par år sedan kallade Ebba Busch SD för en "skandalfabrik".

– Titta mig i ögonen och säg att du tycker att situationen har blivit bättre i din riksdagsgrupp, sa hon till Åkesson i Agenda.

Under senaste året har tre partiledare tackat för sig, Stefan Löfven, Isabella Lövin och Jonas Sjöstedt. Det innebär att vänstersidan i politiken kommer att ledas av nya krafter i valet 2022.

Från högerkonservativt håll är det däremot samma ansikten som ska möta väljarna. Ulf Kristersson sedan 2017, Ebba Busch sedan 2015 och Jimmie Åkesson sedan 2005. Alltså just de personer som förlorade förra valet.

Och skriverierna om Ebba Busch husaffär lär inte upphöra att dominera i nyhetsflödet. Själva rättegången är planerad till oktober.

Att Ebba Busch ringde polisen för att erkänna grovt förtal mitt under regeringskrisen berodde självklart på att hon hoppas att väljarna ska glömma bort det som hänt.

Jag tror inte det kommer att fungera.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Skriv inlägg
 • Anders Lindberg

  Tack för dagens chatt :-)

 • Jag är uppvuxen i ett hem med religösa värderingar, rätt om jag inte lever efter det nu. Tycker det är så mycket dubbelmoral. Men har ändå lärt mig mycket om morla och empati. Jag undrar vart KD:s kristna värderingar tagit vägen?

  Karin Carlsén

  Det är en väldigt bra fråga.

  Jag har dock inget svar.

  Vet inte.

  Anders Lindberg
 • Samtidigt tyckte du att Löfven skall sitta kvar med usla resultat i mätningar, för att inte tala om bristerna som uppdagats i samhället.

  Skjutningar, arbetslöshetsrekord osv...

  Men ingen har kallat dig objektiv visserligen.

  Berra

  Nu har ju Löfven avgått så...

  Men jag är självklart subjektiv, med glädje och stolthet. Det är mitt jobb att skruva vad jag tycker. Åsikter är subjektiva.

  Anders Lindberg
 • vad tror du är största anledningen till tappet? Ebbas envishet gällande husköpet? Det var väl där det började gå utför?

  Oliver

  Kollar man på opinionsutvecklingen finns två tydliga saker som hänt. Först härvan kring hur Adaktusson röstade om abort i Europaparlamentet, sedan husköpet/förtalsfrågan.

  Mid bedömning är att kombinationen har gjort det svårt för KD att prata om något annat än det i över två års tid.

  Så dels tar det syre, dels får man inte ut något annat budskap.

  Anders Lindberg
 • Med tanke på att ministrar i Reinfeldt I hoppade av vid misstanke om begångna fel är det lustigt att se hur politikernas förhållningssätt till väljarnas förtroende har ändrats när en partiledare erkänner brott men sedan sitter kvar

  Erik

  Ja verkligen.

  Fast Reinfeldts ministrar kanske inte hade behövt avgå sådär. Det var ju lite extremt åt andra hållet.

  Anders Lindberg
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.