Mejla

Zina Al-Dewany

Aviciis musik räcker inte för unga som mår dåligt

Att spara på ungas psykiska hälsa är ansvarslöst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag är självmord den vanligaste dödsorsaken bland unga i Sverige. I boken ”Det här behöver vi For A Better Day” beskrivs hur vårdköer är ett av de största problemen för unga människor. Den består av tusen sidor fyllda med berättelser från barn och ungas. Bakom insamlingen som släpps i dag står Tim Bergling Foundation tillsammans med Bris, Mind och Suicide Zero.

”Jag behöver någon att prata med när ångesten dödar mig. Någon som verkligen förstår. Jag vill inte hamna i någon kö som tar en timme att plöja igenom. Jag behöver hjälp när ångesten är sådär okontrollerbar”, berättar en person.

En annan av de unga skriver: ”När man säger att man har riktigt dåliga tankar och vill få hjälp. Och det man får är en telefontid nästa vecka. Inte konstigt att en del människor inte orkar”.

BUP behöver bli bättre

Tillsammans med en rapport lämnades boken över till Stefan Löfven för att uppmärksamma barn och ungas psykiska hälsa. I berättelserna nämns Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, flera gånger. Den både behöver både bli bättre och få kortare köer.

Det är inte okänt att BUP behöver mer resurser. Inspektionen för vård och omsorg har larmat:

”Sammanfattningsvis konstaterar IVO att flera brister är grundläggande och att omedelbara åtgärder behöver vidtas för att barn med psykisk ohälsa ska få den vård och omsorg de behöver”.

I Stockholm vill makthavarna ändå spara ännu mer pengar.

Stockholm tänker spara

I veckan presenterade den moderatledda majoriteten i Region Stockholm nya besparingar för barn och ungdomspsykiatrin. Det beskrivs förstås inte som ett sätt att spara pengar utan som en "satsning”, men 16 mottagningar ska bli nio – och fler privatiseringar väntar. Det kunde Expressen berätta i söndags.

– Jag är väldigt orolig för hur det här kommer drabba barn och unga som inte har föräldrar som kan armbåga sig fram för rätt vård, säger oppositionsrådet Talla Alkurdi (S) till Expressen.

”Jag mådde extremt dåligt och fick inte ens en tid hos BUP när jag var 15. Alla barn som mår dåligt har rätt att få hjälp. BUP behöver mer resurser”.

Så beskriver en ung person problemet i For A Better Day, med namnet lånat från en av Aviciis låtar. En annan skriver: ”Jag tycker att fler psykologer skall finnas på BUP. Det är en extrem väntetid och många ungdomar tar bl.a sitt liv i väntan på hjälp.”

Det är dessa ungdomar som Stefan Löfven, och särskilt den blågröna majoriteten i Stockholm måste lyssna på.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.