Mejla

Fredrik Virtanen

Först tar de journalisterna, sedan tar de domarna, därpå tar de dig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Trumps påhopp på media och rättsväsende är fascistisk affärsidé, ingen bisak.
Trumps påhopp på media och rättsväsende är fascistisk affärsidé, ingen bisak.

LEDARE

Läste du? Aftonbladet blev grundlurat förra helgen. Artikeln är borttagen och ursäktad men handlade om en snubbe som ställde upp med namn och bild och påstod sig ha plundrat en bankomat på hundratusentals kronor.

Ingen höjdpunkt i tidningens 186-åriga historia men liknande misstag har hänt förr och lär hända igen.

Det har ingenting med ”fake news” att göra.

Det går även att med fog invända att Aftonbladet skriver orimligt mycket om våldsbrott, fotboll och tv-kändisar. Verklighetsbilden blir bisarr. Anledningen är kommersiell, det är vad folk vill läsa – eller se. Om Leif GW Persson även analyserade fotboll skulle väl SVT:s ”Veckans brott” snart kunna konkurrera med Melodifestivalen.

Av samma kommersiella skäl är media generellt medelklassfixerade. Journalistik om bolån, lådvin och rut-avdrag är populärare än socialbidrag, EU och arbetsrätt. Utan publik, ingen journalistik, särskilt inte när ägarna kräver, och får, 10-15 procents vinstmarginal.

Och ibland vinklas det dumt, larvigt eller överdrivet.

Inte heller det är fejkade nyheter. Och inte heller konspirerar medier för att mörklägga ”känsliga ämnen”, vanligtvis problem med mångkultur, men det är ett bekvämt påstående för politiker eller opinionsbildare som vill framställa sig som modiga sanningssägare.

I riksmedia har, mig veterligen, åsikten bara framförts på Expressens liberala ledarsida. Vilket inte fick mig att tvivla på Expressens utmärkta journalister, måste understrykas. I ett harmlösare sammanhang skulle det möjligen ha varit roligt att ge Aftonbladets främsta konkurrent sedan 72 år en känga.

Men detta är motsatsen till harmlöst. ”Journalisthatet frodas i samtidens mörka hjärta” skrev jag då och det mörka hjärtat var förstås affärsidén hos de starkast växande politiska rörelserna, nyfascismen och högerpopulismen: Medier och rättsväsende måste sänkas för att maktutövandet ska fungera.

Alarmistiskt, fnös läsare som ännu levde i villfarelsen att demokratin är skriven i sten och som kanske ännu inte förstått kraften i tidens starkaste gräsrotsrörelse: nyfascismen i revolt mot pk-förtrycket.

Sedan dess har denna högerradikala nätmiljö blivit president i USA och alla kan se hur landets självaste konstitution redan satts under extrem press. Alla kan se hur Donald Trump hånar domare – domare! – som följer lagboken. ”Så kallad domare” som dömer sämre än ”dåliga gymnasieelever”.

Detta är oerhört och det är bara en tidsfråga innan han kallar juristerna för ”landsförrädare” eller ”nationens fiender” (om han redan gjort det ber jag om ursäkt, Trump rör sig snabbare än en hyena).

Alla kan också se hur löjeväckande, ”ludicrous” som förre utrikesminister Carl Bildt uttryckte det, Trumps lögner är när han påstår att ”den mycket, mycket, oärliga pressen” inte längre rapporterar om terrordåd i Europa.

Vi som bor här och ständigt översköljs av nyheter vid minsta terrormisstanke vet att det är lögn. Men hur ska en genomsnittlig amerikan veta det? Och att en brandbomb i en moské i Malmö utan någon skadad saknar nyhetsvärde i USA förstår förstås Vita huset men det saknas numer anständighet i demokratins palats.

Trump har startat ett krig mot media och rättsväsende och i den dimman befinner vi oss.

”Alla negativa opinionsundersökningar är fejkade nyheter, liksom CNN, ABC, NBC...” twittrade presidenten.

Jättarna ABC och NBC är landets motsvarigheter till SVT1 och främst TV4. Och man kan gnälla på TV4 för mycket, liksom på Norrköpings Tidningar, DN, eller Sundvalls Tidning, men TV4 ljuger inte. TV4 mörklägger inte. TV4 är inte fejkade nyheter. Sådana påståenden är även den svenska alternativhögerns sätt att vända på begrepp som gäller alternativmedia för att skapa maximal förvirring.

Men hur ska jag kunna bevisa det? Det går inte. Det är upp till varje medborgare att ta ställning i detta krig. I Ryssland och Turkiet är slaget redan förlorat. Kommer USA:s konstitution hålla?

Journalister är i sanning inga felfria genier – det finns för fan inga 1000-lappar i bankomater! – men ni kommer sakna oss när vi är borta. Ja, till och med mig. För sedan tar de domarna, därpå tar de myndigheterna, sedan tar de dig.

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

LÄS VIDARE

VIRTANEN: Vem behöver sanning när det finns känslor?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Journalistik

Fredrik Virtanen