Jonna Sima

Ta Åkesson på allvar när han vill leda regeringen

SD tänker inte bli dörrmatta åt M och två lilleputtpartier

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jimmie Åkesson säger i en intervju med Göteborgs-Posten att ”prio ett” för Sverigedemokraterna är att leda en regering.
Jimmie Åkesson säger i en intervju med Göteborgs-Posten att ”prio ett” för Sverigedemokraterna är att leda en regering.

Jimmie Åkesson talar idag ut i en intervju med Göteborgs-Posten. Den som efter att ha läst den tror att han kommer att köpa Nyamko Sabunis idé om att hålla Sverigedemokraterna utanför budgetförhandlingarna tror förmodligen också på jultomten.
Att få med SD på tåget kommer att kosta. Och det kommer att bli dyrt för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, om de hänger kvar i riksdagen efter valet 2022.
Intervjun i GP är intressant för den visar ett nytt självförtroende hos SD-ledaren.

Tidigare har han sagt att han skulle vilja sitta i regering någon gång i framtiden, och då helst få justitieministerposten så att han får rodret i migrationspolitiken.

Nu säger Åkesson som om det vore en självklarhet att SD vill sitta i regeringen – men prio ett för partiet är att själva leda regeringen. "Sedan kanske inte det är genomförbart efter nästa val, och då får man lägga alternativ."
Det låter knappast som att ett av alternativen är att vara dörrmatta åt Moderaterna och två lilleputtpartier.

Första testet för Liberalerna

Ger man djävulen ett finger tar han hela handen. Det är ett gammalt ordspråk kanske ska förtydligas, så att inte några sverigedemokrater tolkar det bokstavligt. Men i sak är det korrekt: den svenska borgerligheten har bjudit in SD till ett regeringssamarbete, nu är risken uppenbar att det blir Ulf Kristersson, Ebba Busch och Nyamko Sabuni som får dansa efter Jimmie Åkessons pipa och inte tvärtom.
Första testet blir propositionen om en ny migrationslag som Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle ha lagt fram i morgon. Den har blivit uppskjuten, men handlar om att ersätta den nuvarande, tillfälliga migrationslagstiftningen som funnits sedan flyktingkrisen. Den nya lagen ska träda i kraft den 21 juli och riksdagen måste vara klar med sin behandling före midsommar.
Sverigedemokraterna är mycket missnöjda med förslaget, som bland annat innebär att enbart kvotflyktingar kommer att beviljas permanenta uppehållstillstånd (PUT) vid första beslutet. Åkesson vill att SD tillsammans med de borgerliga partierna ska lägga fram ett ännu hårdare förslag. Målet är att Sverige ska ha en negativ nettoinvandring, det vill säga att fler flyttar från Sverige än som kommer hit.

M har gått SD till mötes

Moderaterna har redan gått SD till mötes och sagt att de vill se en halvering av antalet kvotflyktingar. För Liberalerna blir migrationspropositionen ett prov på om de lever upp till sitt nya löfte om att även samarbeta med SD framöver.

Åkesson slår i GP-intervjun fast att hans parti förväntar sig inflytande i proportion till sin storlek efter valet. Det bör både borgerliga partier och väljare ta på allvar. En röst på Ulf Kristersson eller Nyamko Sabuni kan mycket väl innebära att Jimmie Åkesson blir justitieminister. Eller statsminister.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.