Mejla

Anders Lindberg

Navalnyjs kalsonger har gjort Putin löjlig

Västvärlden ligger lågt. Det har aldrig fungerat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Journalisten Anna Politkovskaja mördades i en hiss. Liberalen Boris Nemtsov sköts ihjäl bakifrån utanför Kremls murar. Den avhoppade KGB-agenten Aleksandr Litvinenko förgiftades av en kopp te.

Budskapet från Vladimir Putin går inte att missförstå.

Underkasta dig – eller dö.

I tisdags dömdes den nuvarande ledaren för oppositionen, Aleksej Navalnyj, till över två års fängelse.

Inte första gången

Det var inte första gången i en rättssal. Ryska myndigheter har genom åren hittat på olika anklagelser för att få tyst på honom.
I augusti förgiftades han på ett flygplan av ett mordkommando från säkerhetstjänsten, FSB. Navalnyj räddades till livet först sedan han flugits till Tyskland.

Efter att han vaknat ur koman drog han själv ner byxorna på FSB. Den 21 december släppte han en film där han ringde upp en av medlemmarna i mordkommandot och presenterade sig som hög funktionär i säkerhetstjänsten. Hur kunde de misslyckas med att döda Navalnyj, undrade han.

Mannen från mordkommandot berättade att de förgiftat Navalnyjs kalsonger men att det tilltänkta offret fick vård för snabbt. Om bara flygresan hade varat lite längre...

Återvände

Aleksej Navalnyj stannade inte i Tyskland, han underkastade sig inte. Den 17 januari återvände han istället till Ryssland och greps omedelbart.

Samtidigt publicerade han en Youtube-film om Vladimir Putins överdådiga privatpalats som setts över 100 miljoner gånger.

Mordförsöket på Navalnyj, hans uppståndelse och återkomst till Ryssland har drivit fram de största gatuprotester som ägt rum på nästan tio år. Myndigheterna har svarat med allt grövre våld.

Rättegången mot Navalnyj i tisdags var naturligtvis ingen riktig rättegång. Precis som de "val" som genomförs i Ryssland kan det snarare beskrivas som en form av teater.

Kanske mörda honom

Men straffet är verkligt och myndigheterna kommer sannolikt att försöka stuva undan honom så att ryssarna och världen ska glömma. Kanske för att mörda honom i det tysta.

Västvärlden har protesterat men än så länge legat lågt. Det är en taktik som aldrig har fungerat förut.

Det är en skam att vi inte inför kännbara ekonomiska sanktioner som att stänga ner gasprojektet Nordstream och säga upp alla affärsförbindelser med ryska Rosatom.

Blå kalsonger

EU bör även införa individuella sanktioner mot alla de tjänstemän och politiker som deltagit i mordförsöket och rättsövergreppet mot Navalnyj. Vi bör frysa deras tillgångar, utförda reseförbud och efterlysa dem internationellt.

Aleksej Navalnyj och hans blå kalsonger har gjort Vladimir Putin löjlig. Europa bör visa vems sida vi står på.

Demokraternas - eller mördarnas.

***
Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 med du kan ställa dina frågor redan nu

Skriv inlägg
 • Anders Lindberg

  Tack för dagens chatt :-)

 • Bra rutet! Självklart är det kontraproduktivt att belöna skurkstater med fortsatt handel. Ann Linde brukar säga att det är bättre att EU ger en gemensam respons än att Sverige agerar starkt. Men om EUs respons är en lam kompromiss har det ingen effekt att vara enade. Gå före, Sverige!

  Mattias

  Tyvärr har ju EU en historia av att fega ur just inför kritik mot Ryssland. Putin är skicklig på att spela ut länderna mot varandra. Det är trist.

  Jag hoppas nu att både Sverige och EU gör klart för Moskva att behandlingen av Navalnyj kommer att påverka relationerna på andra områden.

  Han bör släppas fri omedelbart.

  Anders Lindberg
 • Hej !

  Sverige kan ju inte stänga av Nordstream och en avstängning drabbar ju Tyskland som är beroende av gasen.

  Erik

  Nordstream 2 kan stoppas direkt och Nordstream 1 kan avvecklas över tid.

  Hela idén med rysk gas till Tyskland strider faktiskt mot tankarna bakom EU:s energiunion och våra miljömål. Så förutom det rent säkerhetspolitiska är det även fel väg att gå. Och det är en angelägenhet för alla EU-länder, inte bara Berlin.

  Lägg ner alltihop.

  Anders Lindberg
 • Morgon Anders..

  Har du någonstans sett några bevis på att Navalnyj fick i sig Novitjok utom att visa från Tyskland och Sverige sa;Navalnyj är förgiftat med Novitjok,punkt slut!

  Rocko

  Ja, även svenska FOI, som är världsledande i detta, har undersökt vad han förgiftades med. Och ”otvetydigt” slagit fast att det var novisjok. Även franska och tyska laboratorier har konstaterat samma sak.

  Så den ryska statspropagandan som försöker kasta tvivel över förgiftningen är alltså lögn.

  Anders Lindberg
 • Nu eller aldrig är det dags att stänga gränsen för Ryssland mot EU. Inga visa skall beviljas och alla ryska tillgångar frysas. Fast det blir väl problem att få med sig de stryktäcka tyskarna och de visavi de ryssarna inställsamma italienarna. Den mjäkighet som man visat mot Ryssland ter sig i det närmaste löjliga. Sanktioner mot ett 20-tal ryska funktionärer när det borde vara gentemot alla ryssar utan undantag än rent humanitära. Ryssland styrs av tjuvar och mördare. Putin har snott åt sig Gazprom Chodorkovsky vilken han givetvis satte i fängelse för något uppdiktat.

  Jan Österberg

  Jag tycker man ska fråga sig vad som är mest effektivt och jag tror väst behöver vara mer offensiva inom media, handel och kultur när det gäller att visa på ett alternativ till Putins korrupta regim.

  Självklart ska behandlingen av Navalnyj påverka EU:s relationer till Ryssland.

  Syfter är ju inte att straffa vanliga ryssar utan bereda vägen för en mer demokratisk utveckling där det ryska folket kan ta upp sin rättmätiga plats i Europa.

  Men då behöver ju diktaturens förtryck avvecklas.

  Anders Lindberg

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Bulletin ger försmak av Kristerssons regering

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rosatom

Anna Politkovskaja

Boris Nemtsov

Aleksej Navalnyj

Vladimir Putin

FSB

Aleksandr Litvinenko